RSS

Små barn stressade av att vara ute i ur och skur

13 Jun

Det här är som att svära i kyrkan. Efter alla år där vi bara fått reda på hur bra det är att barnen är ute, mindre sjukdomar, mer könsneutrala lekar, och så kommer den här studien från Malmö.

I en studie på förskolebarn i Malmö uppmättes högre halter av stresshormonet kortisol hos barn på uteförskolor än hos barn som går på vanliga förskolor.
Läkaren Margareta Söderström, som varit med och gjort studien, menar att barn under tre år inte bör gå på förskolor där man är ute hela dagen. (…)

– Det är mer en ansträngning på kroppen att tidigt på morgonen gå ut och kanske ha en massa kläder på sig, säger hon till SVT:s Smålandsnytt och tillägger att riktigt små barn gärna blir stillastående utomhus. (…)

I studien mättes kortisolhalten hos barn i åldrarna tre till sex år. Ju yngre barnen var, desto högre var halterna av stresshormonet. Men Margareta Söderström vill inte dra slutsatsen att barnen också är mer stressade.

– Men det krävs en annan mobilisering i de här små kropparna för att vara ute redan på morgonen, när det är kallt ute.

Fruset barn

Men jag är väl inte så förvånad. Under de år jag har jobbat med barn under 3 år har jag sett hur många barn — inte alla — har haft svårigheter. Det är väldigt lätta att de bara blir stående, vilket naturligtvis är frustrerande. Dessutom biter det i kinderna.

Det verkar som om studien är gjord under vintern och man kan då undra om resultatet hade sett annorlunda ut om den gjorts i juni? Är det alltså kylan eller utevistelsen som är stressande? Jag tror det är kylan.

Naturligtvis kan jag fundera över om det finns andra förklaringar till de höga stressnivåerna. Men det säger inte den här artikeln något om. Och jag skulle vilja ha en stor studie i hur stressnivåerna är ute på dagis runt om i landet och hur det varierar under året. Testa då inte bara barnen utan också all personal.

Slutsatsen för Margareta Söderström blir i alla fall den här.

Söderström säger att studien ger många belägg för att det är bra för barn att vara ute mycket i bra miljöer, men att man kan överväga om barn under tre år ska gå på uteförskolor.

Eller: att de inte ska gå där under vintern. För annars verkar det ju bra, fortfarande.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 juni 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: