RSS

Här börjar jämställdheten

08 Jun

Att jobba med jämställdhet inom barnomsorgen är inte det lättaste. För hur påverkar man barnen bort från traditionella könsroller? Barnen föds inte med dem, men mellan 4 och 7 årsålder är de väldigt stereotypa och man skulle nog också kunna säga traditionella.

Själv lutar jag mer åt att det är vuxenvärlden som måste ta ställning och utforma samhället så att det blir mer flexibla och öppna könsroller. Det går inte att börja med barnen, för barnen gör som vi gör inte som vi säger.

Vill man ha ett exempel på hur en förändring kan gå till på ett blygsamt och konkret plan, då ska vi nog titta på hur tågpersonalen på Roslagsbanan har gjort. Där har man tänjt lite på klädkoden.

En solig dag kan det bli olidligt varmt för tågpersonalen på Roslagsbanan i Stockholm. Men shorts är förbjudet av arbetsgivaren Arriva. Därför har 13 manliga anställda kommit till jobbet i kjol de senaste två veckorna.

– Det är klart att folk tittar lite när man rör sig på perrongen, men det får man ta, säger tågföraren Martin Åkersten till tidningen Mitti.

Arrivas kommunikationschef, Thomas Hedenius, tycker att det är helt okej för männen att bära kjol.

– Att säga åt dem att göra något annat vore diskriminering. (SvD)

Nej, just det! Allt annat vore faktiskt diskriminering. Och det får mig att tänka att jag kanske skulle plocka fram den där galabeyan jag köpte i Egypten för många år sedan. Jag är bara rädd att jag inte får plats i den längre, för det var 25 år sedan. Eller varför inte en djellaba, som dessutom har lite Star Wars över sig. De skulle också vara rätt ur ett interkulturellt perspektiv.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 juni 2013 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: