RSS

Allt som har en dator, har en väg in

06 Jun

Kanske börjar det landa hos ägare av smarta telefoner att en ”telefon” är en dator som nu mera kan bli hackad. Inte bara att Apple och Google kan hålla koll på din telefon och var du är, utvecklare av appar kan hacka den. Nästa område där man får se upp för samma sak — men där konsekvenserna kan bli livsfarliga — är när hackarna tar över din bil.

Den 18 mars 2013 hade SVT ett inslag i Vetenskapens värld, del 10, där man tar upp ämnet. (Tyvärr har tiden för att se programmet på nätet gått ut.) Programmet innehåller en del annat också, men det som är aktuellt här kommer efter 11:30 och visar hur man tar sig in i bilar.

Allt som har en dator, har en väg in, så lyder devisen för den hackare, Tadayoshi Kohno, som inslaget handlar om. Allting har dörrar man kan ta sig in genom och sedan få kontroll över. Det gäller inte minst datorer som är uppkopplade mot internet. Yoshi är en säkerhetsexpert som verkar ha en naturlig fallenhet för att bryta sig in i saker.

Hacka din bil

Vad programmet visar, är hur lågt säkerhetstänket är när det gäller vissa produkter vi använder. En sådan är bilar. Tillverkarna är fortfarande naiva. Vad skulle hända om någon tog sig in i din bils datorsystem och tog över den? Tändning, gas, broms, lås, allt styrs av datorer. Kan du tänka dig vad som skulle kunna hända?

Ta sig in i bilen med telefonen

Jag skrev om det här på våren 2012 i ”Avigsidor med datoriseringen” och nu hittar jag en artikel från Today.com där polisen i USA på övervakningsfilmer ser hur personer med en liten apparat går och tar sig in i vissa bilar.

Jim Stickley is one of the country’s leading security experts. He’s watched the tapes, and he’s stumped too.

”This is really frustrating because clearly they’ve figured out something that looks really simple and whatever it is they’re doing, it takes just seconds to do,” Stickley said. ”And you look and you go, ‘That should not be possible.'”

It’s happening from California to Illinois. Michael Shin’s home security camera caught a crook breaking into his Honda Accord using a similar device. But you’d never know it. On the video, the crook looks like the owner of the car, unlocking the doors remotely. The thief stole cash and an expensive cell phone.

Själva fjärrkontrollen för att öppna bilen brukar använda Bluetooth-teknik för att föra över signalen att låsa upp dörren. Det kan vara så tjuvarna gör. Det intressanta i artikeln är att den påstår att signalen ska vara krypterade.

He said it’s almost like the thieves are cloning your car remote, which is virtually impossible to do. Here’s why: On most cars, when you hit the unlock button, it sends a code to the car. That code is encrypted and constantly changing — and should be hackproof.

Ohackbar? Skulle inte tro det! Som säkerhetsexperten sa i programmet på SVT sa går alla system att hacka, det finns alltid ett sätt att ta sig in, man kan alltid hitta en dörr in.

En diskussion kring den här artikeln på Today.com hittade jag på Slashdot under titeln ”Keyless Remote Entry For Cars May Have Been Cracked”.

Datorer med dörrar överallt

Det finns datorer överallt i samhället idag och alla verkar gå att hacka. Du har en dator eller smart telefon med inbyggd webbkamera. Om någon kan ta sig in i din dator, kan den personen också kontrollera den. Det innebär att personen kan övervaka vad du gör utan att du är medveten om det. Personen kan se vad du gör hemma i din ensamhet och kanske höra vad du säger till andra.

Tänk då på hur många samhällsfunktioner som fungerar tack vare datorer som är uppkopplade mot internet och som fjärrstyrs från andra delar av landet. Den nya tekniken är fantastisk, men den innehåller nya faror och risker.

Det enda jag känner att jag själv kan göra, är att vara vaksam och förstå riskerna för min egen personliga del. Sedan måste jag lita på att politiker och företag jobbar hårt med att täppa till säkerhetshål och gör de apparater jag använder så säkra det bara går. För jag vill inte hamna i en operationssal, där utrustningen drabbas av en hackerattack eller att jag tappar kontrollen över bilen när jag kör på en motorväg.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 juni 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: