RSS

Mark Shuttleworth har stängt bugg #1

30 Maj

Jag läsar att Mark Shuttleworth, upphovsmannen och ägaren av Ubuntu, idag har stängt det som varit bugg #1 för Ubuntu. Det får man väl säga är en stor händelse i Ubuntus värld och rörelsen för program för fri och öppen källkod.

Michael Larabel på Phoronix sammanfattar Marks skäl till att stänga buggen så här.

  • The personal computing market is now more broad than it was in 2004 with phones, tablets, and wearable computing now being out there.
  • The broader market is more competitive with Apple iOS and Google Android.
  • While Android isn’t Mark’s favorite choice of Linux, he admits that the open-source platform provides practical and economic benefits to users and the industry.
  • A shift has taken place in the industry over the past nine years and Ubuntu has played a role in this change.
  • For cloud computing with Microsoft IAAS, they are focused on supporting all operating systems — Linux guests included — rather than just Windows.

Även om en del gratulerar till att buggen är fixad, så finns det personer som är kritiska och skriver att den inte alls är fixad. På PC-marknaden, som buggen gäller, är det fortfarande en form av monopol för Windows. Och ser man till hur man ska komma tillrätta med buggen står det att A majority of the PCs for sale should include only free software. Gå till valfri hemelektronikkedja i helgen och kolla själva. Säljs det några datorer som fram för allt har ett operativsystem med fri och öppen källkod, t ex Ubuntu, SUSE, Red Hat? Innehåller över huvud taget de datorer som säljs några program med fri och öppen källkod?

Det är lätt att tänka att Marks utspel är början på något nytt för Ubuntus del och jag är inte övertyga att jag kommer att uppskatta det. Det minst tokiga scenariot skulle vara att Ubuntu helt överger skrivbordet på PC. Vi har ju sett under något år att det är mobilmarknaden och det formatet som styr utvecklingen hos Ubuntu nu. En anpassning till iPhone och Android. Kanske är då bugg #1 inte relevant längre.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 maj 2013 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: