RSS

10 skrivbordsmiljöer för Linux

24 Maj

Jag under senare tid varit inne på att pröva lite olika typer av fönsterhanterare. Som användare av Linux har man lyxen av ett stort utbud av fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer. Nu har TechWorld en lista på 10 fantastiska Linuxmiljöer.

Det är ett bildspel med en kort beskrivning av alla 10. Vad man får är en bild av hur de olika kan se ut. De har alla sina egenheter när det gäller vilken målgrupp de riktar sig till och vad de erbjuder sina användare. Listan ser ut så här.

  • Xmonad. Inga överlappande fönster. Finns i Ubuntus paketförråd. Jag har testat och skrivit om det själv.
  • Enlightenment. Snabb, enkel och snygg, men ett litet annat upplägg än man är van vid. Finns i Ubuntus paketförråd som e17.
  • Rox. Bygger på tanken att man ska arbeta direkt i filhanterare, vilket väl är lite speciellt. Man hittar det som rox-filer i Ubuntus förråd.
  • Sugar. Eftersom jag inte har prövat den här, kan jag inte riktigt förstå hur man ska hantera den. I Ubuntu hittar man ubuntu-sugar-remix vilket kanske gör den lite mer ”normal”.
  • Étolié. Lär vara likt Mac OS X och till skillnad från Rox vill den tydligen dölja filsystemet för användaren så gott det går.
  • Ratpoison. Som namnet säger, vill den döda musen, men i de grafiska program man använder går den naturligtvis att använda. Paketet ratpoison i Ubuntu.
  • UDE (Unix Desktop Environment). Här har vi å andra sidan ett miljö där man måste använda musen. Menyerna sitter också lite annorlunda.
  • Mezzo. Även här är menyerna lite annorlunda, för de ligger i hörnen.
  • AmiWM.Det här är något för alla Amigafans, för den vill emulera Amiga Workbench. Hittas som paketet amiwm i Ubuntu.
  • Awesome. Inte heller här behövs någon mus. Installeras med paketet awesome i Ubuntu.

Och det fantastiska med Linuxsystem, till exempel Ubuntu, är att man kan installera allihop och växla mellan dem, beroende på vilket humör man är på eller vad man tänker göra. Ingen av de som finns i listan är speciellt tunga, så de tar inte så mycket kraft från systemet. Det här gäller inte minst Xmonad, Ratpoison och Awesome.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 maj 2013 i Dator, Fönsterhanterare

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: