RSS

En plats för bostadsrättsföreningens hemsida

05 Maj

Alla företag och föreningar förväntas idag att visa upp sig på nätet. Det ska vara lätt att få information av olika slag. Nu när min bostad har omvandlats till bostadsrätt, dyker synligheten för vår förening upp. Inte som en högprioriterad fråga just nu, men som något att ta tag i. Frågan är bara var man lägger upp sin webbplats?

Jag har börjat titta på det här och kommit fram till att det finns flera alternativ, både gratis och sådana som kostar. Det kan också handla om hur mycket man kan och vill mecka själv.

Budgetalternativen

Eftersom de flesta föreningar är intresserade av att hålla nere sina kostnader, kan det vara bra att titta på några alternativ som inte kostar något. Två som jag själv vill hålla lyfta fram är följande.

Många som har ett konto på WordPress har det till att blogga med. Men det går också att skapa sidor för att ha ett mer permanent innehåll. Det är den funktionen som en bostadsrättsförening vill åt. Sedan kan man naturligtvis även använda sig av bloggsidorna.

Det finns många trevliga mallar att välja på och betalar man en slant så kan man få möjlighet att anpassa mallarna lite efter hur man själv vill ha det. Annars är det bara att fokusera på innehållet och skapa de sidor och undersidor man tycker att man behöver.

Det du inte får är en e-postadress. Den behöver du ha på annat håll. Men även där finns det gratistjänster som Google och Yahoo att använda.

Bland de bostadsrättsföreningar som använder WordPress.com har jag hittat Kvarnfallet, Stockholmshus nr 25, Faxefjäll och Göken 28.

När det gäller Google Sites vet jag inte så mycket om hur det fungerar. Men även där är det gratis och man kan lätt komma igång. Koppla det här till ett eller flera Gmail-konton — där du också har Drive och Google+ att tillgå — så har du nästan en helhetslösning hos Google.

Några föreningar som använder Google är Beritsholm och Luleåhus 6.

Nischade företag

Om man är beredd att betala en slant och vill ha lite hjälp och stöd, så finns det företag som riktar sig till föreningar med erbjudanden om webbplats. Jag har hittat några stycken.

De här företagen erbjuder alltså en produkt anpassad för just bostadsrättsföreningar. Man har utformat webbplatsen så att den ska fylla de funktioner som en förening kan tänkas ha. Det finns till och med tjänster för att boka tvättstugan! Exempel på hur respektive företags webbplatser ser, kan man hitta på deras hemsidor.

Här kan man jämföra startavgifter och månadskostnader. Det skiljer sig lite men man kan också behöva titta på vad man faktiskt får för pengarna. I några fall handlar det om att man ska bli medlem, vad nu det innebär, för att få tillgång till tjänsten.

Det kostar alltså en slant, men du får å andra sidan en produkt det är lätt att komma igång med. Där finns vettiga funktioner och olika mallar att välja på. Du får även stöd på olika sätt. Så för den förening som är beredd att betala lite men inte vill behöva mecka så mycket själv, utan bara lägga upp sitt innehåll, är väl det här ett bra alternativ. Men det är inte det billigaste alternativet.

Bo på webbhotell

Ett annat betalalternativ är att ta in på webbhotell. Här finns det en uppsjö med företag att välja på. Problemet är att välja något som är stabilt och har ett gott rykte, kanske till och med blivit prisbelönta eller har varit testvinnare. Min lista här är bara att skumma på ytan.

Eftersom det här är en internationell bransch, du kan välja vilken leverantör som helst i hela världen, så behöver man inte begränsa sig till svenska företag. One.com finns i Danmark. Jag har också hittat bostadsrättsföreningar som hostas av företag i Florida, USA. Men det kan förstås vara bra att kunna språket och att lätt kunna få kontakt med företaget om det händer något. Närheten rent fysiskt kan vara en fördel.

Företagen kan ha olika alternativ när det gäller program för att ha innehållet för sin webbplats. Två stycken är WordPress och Joomla. Dessa installeras enkelt från en kontrollpanel eller motsvarande. Sedan får man själva anpassa och styla sidan efter eget omdöme. Hur en webbplats med WordPress ser ut, kan du hitta ovan. Vill du se hur en webbplats med Joomla kan se ut, kan du titta på Agaten, Kapellgärdet eller Hagforshus 2.

Du får hjälp med att skaffa ett domännamn och får program att hantera e-post. Det kan även förekomma andra typer av tjänster och program.

Företagen konkurrera med är t ex startavgifter och månadskostnad. Startavgiften kan vara allt från noll kronor till ett par hundra. Slår man ut månadskostnaden på ett år hamnar man någonstans från ca 1.500 kronor och uppåt.

Det här är inte någon anpassad produkt, du får alltså mecka en del själv. Fördelen är då att du själv har en stor kontroll över utseende och hur webbplatsen fungerar.

Gör det själv

För den digitalt händiga finns det förstås ytterligare alternativ. Men här måste man ha en hel del kunskap och/eller stort intresse. För med de här lösningarna kommer du att behöva mecka själv.

Fram för allt finns det väl två alternativ.

  • Den egna garderoben
  • Webbhotellet

Alternativet med en server i garderoben innebär att någon person eller föreningen köper en dator som ställes någonstans i huset. Man kan tänkas sig att man bygger en dator och installerar ett fritt och gratis operativsystem. Sedan installerar man lika fria och gratis program där man kan ha sin webbsida, vilket då kan handla om WordPress, Drupal eller Joomla. Det finns också andra program man kan titta på som ett eget forum.

Man måste då själv köpa ett domännamn och ha ett bra avtal med sin internet leverantör. Driftskostnader och administration av servern står man för själv, liksom för säkerheten.

Ett liknande alternativ kan man få om man hör av sig till en del företag som också driver webbhotell. Där kan man köpa en egen server. Företaget installerar det operativsystem du valt och sedan får du sköta resten själv.

Det kostar en del, men vissa saker som du annars måste sköta själv görs av företaget. I övrigt så får du sköta administrationen av din server på egen hand. Eftersom servern inte är fysiskt tillgänglig för dig, så måste du veta hur man fjärradministrera.

Vad ska vi skriva?

Jag tänker inte gå in på själva innehållet här, men det finns många bostadsrättsföreningar som man kan hämta inspiration från. Vissa saker hittar man hos alla, t ex kontaktuppgifter och årsredovisningar. Sedan är det upp till föreningen vad man vill ta upp.

Jag har i det här inlägget en del länkar till olika föreningar och tittar man på dessa, så kan man få tips om vad man själv kan tänkas ha på sin egen webbplats.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 maj 2013 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: