RSS

Barn programmerar egna spel

27 Apr

Att låta barnen använda appar på paddor, rita och skriva på datorer känns lite igår. Det kan visserligen vara lärorikt, men utnyttjar det den potential som en dator har? Dags att ta ännu ett steg?

Jag läser hos Computer Sweden artiklarna ”Här kan barn börja lära sig programmera” och ”En barnlek att bygga eget spel”. Här pratar vi både kreativitet och teknik.
</p

Scratch hemsida

För att väcka intresset för programmering och för att sprida kunskap om hur det går till att bygga sitt eget spel testar Stiftelsen för internetinfrastruktur att lära ut Scratch på sitt kontor i Stockholm. Det visuella programmeringsspråket är framtaget på MIT Media Lab i Boston och är ett snabbt sätt att komma i gång med att bygga enkla spel eller små interaktiva historier.

Så här kan det gå till.

Scratch är enkelt att komma i gång med och kan köras direkt i datorns webbläsare. Genom att bygga skript med hjälp av kommandon i form av pusselbitar som dras och släpps på en yta är det lätt även för den som inte är så van att programmera, eller ens att skriva, på en dator att snabbt få saker att hända på skärmen.

Efter en knapp timma har vi lärt oss grunderna med loopar, variabler och villkor som krävs för att skapa ett enkelt spel.

Fördelen med Scratch är att det är mycket mer förlåtande än många andra programmeringsspråk.

Men det finns inte bara Scratch. Det finns flera ingångar till programmering för barn.

Man kan tänka så här: det finns hur många med idéer till spel eller appar, där har vi 13 på dussinet, men programmerare är det ont om. Så det är en bra arbetsmarknad. Och det är en bra träning för intellektet.

Själv har jag försökt lära mig lite programmering, men min hjärna vill liksom inte. Fråga mig inte varför. Hade jag fått tillgång till Scratch när jag var lite, då kanske det hade gått även för mig. Men det kanske inte är försent. Kan barnen lära sig Scratch, kan nog jag det också. Eller?

Frågan är nu bara hur det skulle fungera på dagis? Ett alternativ till alla pärlplattor? Någon som vill starta en Programmeringsförskola? Det ger poäng i teknik, matematik, logik, problemlösning, IKT, skapande, språk (även engelska?), kreativitet m.m. Ja, du får nog in naturvetenskap också. Nackdelen är att det inte ger så mycket rörelse. Men å andra sidan blir det nog lugnt och fint inne på avdelningen.

Uppdatering 131213
Idag har Ekot en artikel om att fler barn lär sig programmering. Det handlar om nätverket Coder Dojo, som bland annat har en kodklubb i Stockholm.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 27 april 2013 i IKT, Jobbet, Matematik, teknik

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Barn programmerar egna spel

 1. Mikael Bondestam

  04 maj 2013 at 17:27

  Har börjat på en spellista om Kodu

  MVH
  Mikael Bondestam

   
  • Maths

   04 maj 2013 at 19:33

   Kul! Lite trött just nu för att följa dig hela vägen, men väldigt intressant. Härligt också med dina filmer om matte. 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: