RSS

Uppror mot nedskärningar

24 Apr

SVT berättar idag om hur föräldrar i Solna och på andra håll i landet gör uppror mot stora barngrupper och nedskärningar.

Men det är inte bara i Solna som föräldrar nu säger stopp. Runt om i hela landet sprider sig uppror bland föräldrar som kräver mindre barngrupper och mer personal. Bland annat i Göteborg, Linköping, Nynäshamn och Luleå.

SVT:s kartläggning i höstas visade också att bara 42 procent av förskolorna i landet följer skolverkets rekommendation med max fem barn per vuxen. Det kunde vara upp till tio barn per personal.

Ja, det intressanta är varför just den rekommendationen inte kan hållas när alla andra ska åtlydas.

Man tar också upp frågan om personal som inte får vara med i protesten. Tydligen ska föräldrar och personal ha olika intressen. Om vi då tänker att föräldrarna står upp för sina barn, varför skulle inte pedagogerna kunna göra det? Är vi bara ett egenintresse? Och jag undrar varför inte Lärarförbundet (LR) gör en gemensam aktion? Men för LR är väl det här inte någon viktig fråga, kan jag tänka mig. Man vill väl snarast att vi ska jobba ännu hårdare för att få den där högre lönen och ökade statusen. Barnen är väl inte LR intresserade av.

En artikel som kom idag i DN har stor relevans i den här frågan, även om den handlar om sjukvården. Det är Maciej Zarembas artikel ”Förlåt dem, ty de visste inte vad de gjorde”. I Danmark och Norge har man redan börjat reagare på den styrning som finns av skola, vård och omsorg idag. Den styrningen kallas för New Public Management. Lägg det på minnet.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 april 2013 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: