RSS

Vad är det lärare inte kan om datorer?

16 Apr

Skolverket har tydligen kommit med en rapport om IT i skolan. Det här har det rapporterats om i media, t ex Computer Sweden och SVT. Vad man betonar är lite olika, men de ger intrycket av lärare som inte kan IT.

Svårt att säga vad att inte kunna egentligen innebär. De flesta lärare kan använda datorer, paddor och smarta telefoner — de flesta kan det idag — så vad är problemet? Frågan är ju vad man behöver uppnå, vad man behöver klara av. Datorer och paddor som pedagogiska hjälpmedel eller hur man hanterar effekterna av att världen har digitaliserats och hur man ska handskas med de problem som uppstår är två olika frågor, kan jag tycka.

Men utvecklingen har inte gått lika snabbt när det gäller utvecklingen av hur datorerna används i skolan. I många ämnen är it-användningen fortfarande lika låg som när den senaste undersökningen gjordes.

– Det återstår mycket innan användningen av digitala verktyg verkligen bidrar till förbättrad undervisning i många av skolans ämnen, säger Peter Karlberg.

Som exempel nämner han matematik och naturvetenskap där datoranvändningen fortfarande är påfallande låg enligt Skolverkets undersökning. I stället används datorn mest för att skriva och söka information. Över hälften av lärarna, 56 procent, i grundskolan tycker också att de saknar tillräcklig kunskap för att kunna använda it som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen. (Computer Sweden)

Men det som allra flest lärare vill lära sig mer om är att förebygga kränkningar på nätet. Att många elever i dag har en egen dator, gör enligt Anette Holmqvist, undervisningsråd på Skolverket, att behovet av kompetensutveckling aktualiseras.

– Digitaliseringen har exploderat. Samhället är digitalt och skolan är digital och vi använder sociala medier och då gäller det att föra en löpande diskussion om vad vi publicerar om oss själva och om andra. Undersökningen visar också att när det finns mycket datorer undervisar man mer i de här frågorna, säger hon.

Men alla elever får inte undervisning i säker användning av internet. Enligt Skolverkets undersökning är det bara hälften av lärarna som lär ut det. (SVT)

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 april 2013 i IKT, Jobbet

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: