RSS

Snabbare till att läsa och skriva med IT?

13 Apr

Jag läser om en ny studie om effekterna av IT-stöd när det gäller barns läs- och skrivinlärning. Den är gjord av professorn Åke Grönlund vid Örebro universitet. Resultatet verkar vara att det går bättre än med traditionella metoder.

Det verkar som om den IT man använt är surfplattor — en del vill kalla det för lärplattor. Man har också gett barnen möjlighet att läsa och fundera på varandras texter.

Padda

Dels verkar effekterna handla om att det är motoriskt enklare att trycka på en tangent än att forma bokstäver med en penna på ett papper. Resultatet blir läsbart på skärmen direkt.

Dels verkar det handla om man då också kan börja fokusera direkt på själva kommunikationen och att förstå hur man strukturerar och uttrycker sin tankar.

Vilket värde datorer skulle ha i undervisning av olika slag (det heter nu mera så även på dagis, om man läser lagtexterna), har väl inte varit helt klart. Men jag har länge känt att just saker som läsa, skriva och räkna, samt en del andra intellektuella förmågor, är områden där man kan ha nytta av datorer — vare sig det är skrivbordsdatorer eller surfplattor.

Just när det gäller att skriva finns det så många fördelar om man jämför med en penna eller en skrivmaskin. Även om ordbehandlingsprogram är som gamla skrivmaskiner, så har de ändå funktioner som gör det bara så mycket enklare att skriva.

Det man kan invända är väl att det är mycket svårare att läsa från en bildskärm. Även från en surfplatta. Däremot är konstruktionen av skärmarna på så kallade läsplattor sådan att det är lättare för ögat att uppfatta texten. Men på en läsplatta kan du inte skriva själv.

Tyvärr är inte problemet bara att lära barnen att läsa och skriva, inte ens att de lär sig så tidigt som möjligt. Vi lärde oss skriva på 60-talet med bara papper och penna. De stora problemen är att lära barnen att lära genom att läsa och att kunna uttrycka sig ordentligt. Klarar skolan av den utmaningen?

Uppdatering 130417
Läs också en kort intervju med Åke Grönlund hos Computer Sweden. Även på Ekots vetenskapssida tar man upp det här.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april 2013 i IKT, Jobbet, pedagogik

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: