RSS

Höj kraven på utbildningsministrar!

13 Apr

Utbildningsminister Jan Björklund säger i en intervju i DN att han vill se högre krav för att bli lärare. Anledningen är att det går att komma in på lärarutbildningen med 0,1 poäng på högskoleprovet. Och visst kan det vara ett problem. Men är det inte dags att höja kraven på de som vill bli utbildningsminister eller skolborgarråd istället? Har vi dåliga och okunniga beslutsfattare kommer det inte att blir bättre än så här.

Ta till exempel följande ur intervjun.

Du har varit utbildningsminister i 5,5 år. Kunskapsresultaten i den svenska skolan fortsätter att sjunka. Varför ska du få fortsatt förtroende?

– Därför att de reformer vi nu gör är de som kommer att vända utvecklingen. Sedan behöver vi göra ännu mer.

När kan man avgöra om dina skolreformer har fungerat?

– I grunden är det först när man ser att resultaten vänder uppåt. Det är hela syftet med reformerna. Ska jag spekulera så dröjer det ett antal år.

Kommunerna satsar mer pengar per elev än någonsin. Ändå sjunker kunskapsresultaten. Det är svårt att förstå den ekvationen. Förstår du?

– Det är konstigt om man har trott att pengarna är problemet. Jag har aldrig trott det. Det finns vissa delar i skolans verksamhet som kommer att kräva ökade anslag, till exempel lärarlöner. Men om systemet fungerar illa räcker det inte med att pumpa in pengar. Skolans huvudbrist är inte pengar. Det är systemfel som har funnits under lång tid som måste utvärderas.

Det är så man slår sig för pannan! Jag förstår att reformerna var tänkta att vända trenden uppåt, men hur länge ska vi vänta? 20 år till? Under tiden fortsätter Jan att spekulera och tro på sina egna idéers förträfflighet. Allt med barn för illa och elevers resultat sjunker.

Och hur länge ska han få fortsätta att torgföra sin åsikt att det är systemets fel? Det är väl han som är systemet nu. Och hur kan han tro på 90-talsdevisen att det finns luft i systemet? Ekonomin har betydelse och alla nedskärningarna har nu gjort organisationen anorektisk.

När Lärarnas tidning lät drygt tusen lärare sätta betyg på dig på en skala mellan 0 och 5. Då fick du 1,5 i betyg. Hur ser du på det?

– Det finns två fack. När Lärarnas riksförbund gjorde en motsvarande undersökning fick jag betydligt bättre betyg. Lärarförbundet är mer vänsterorienterat. Det finns många olika uppfattningar om vad som är rätt skolpolitik, men också två lärarfack. Lärarkåren är splittrad.

Lärarförbundet är trots allt är störst och 1,5 är ju oavsett inget bra betyg. Det måste du väl ändå inse?

– Många medlemmar inom Lärarförbundet gillar inte den skolpolitik vi för. Det kan vi konstatera. Lärarna tycker olika.

Så han fortsätter att skylla nyliberala förändringar på vänstern. The New Public Management och lean production är inte några vänsteridéer, Jan. Det är dessa båda begrepp som styr offentlig verksamhet idag tillsammans med mantrat om skattesänkningar.

Så vi ska nog fundera på vilka vi väljer att ha som utbildningsminister. Och på kommunal nivå är det likadant. Vem ger vi chansen att bli skolborgarråd? Håller de tillräckligt hög klass? Vi måste börja ställa krav!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: