RSS

Snabba retroeffekter i GIMP med FIL

24 Mar

För er vars ögon vattnas av alla dessa bilder med retroutseende och som själva skulle vilja göra något liknande, vill jag tipsa om skriptet FIL (Film Imitation Lab) för GIMP. Det finns många effekter och möjligheter att finjustera resultatet.

Jag hittade det genom en text skriven av Dmitri Popov, ”Instant Vintage Photo Effects with the FIL Script for GIMP, som ger en kort och koncis beskrivning av vad det handlar om.

Installera

Det krävs, naturligtvis, att du redan har GIMP installerade. Kör du Linux kanske du redan har programmet eller lätt kan hitta det i paketförrådet. Använder du Windows så laddar du ner det från hemsidan. Tyvärr har de för få utvecklare för Windows, då de ligger lite efter där.

Ladda ner filen ”Current english version (scm)” och lägg den i mappen scripts, som du hittar i GIMP-mappen. På min dator som kör Linux, ligger den i den dolda mappen ~/.gimp-2.8/scripts. Var den hamnar på Windows, vet jag inte.

Det här skriptet lär vara beroende av Fix-CA och G’MIC. Den senare visst jag att jag installerat, men jag var osäker på den förra. För att kontrollera om det kommer att fungera, går man till Filter – RSS – FIL check plugins. Lyckligtvis fungerade det för mig.

På nedladdningssidan kan man också tanka ner en dokumentation. Den innehåller bilder på effekterna och några beskrivningar.

Använda

Fönstret för FIL

Öppna den bild du vill redigera. Du kan jobba direkt på bilden som den är, men det går också att duplicera lagret och låta FIL arbeta på kopian.

Skriptet hittar man under menyn Filter – RSS – FIL. Alla inställningar görs i ett fönster. Här finns:

  • 17 inställningar som förändrar färgåtergivningen.
  • 8 inställningar för att lägga till kornighet med olika kvalitet och styrka..
  • möjlighet att lägga till vingettering, där det finns tre olika inställningar man kan göra.
  • möjlighet att göra kanterna oskarpa.
  • möjlighet att förändra exponeringen.

Möjligheterna är alltså många. I bildspelat nedan kan du se några av de möjligheter som finns. Hur man gör sina inställningar beror på vad som passar bäst för just den bild man vill redigera och är väl en smaksak.

FIL-fönstret med färginställningarna

FIL-fönstret med inställningar för kornighet

Det man kan vara intresserad av att göra innan man kör skriptet, är att beskära bilden, rätta till färger och ljus så att bilden ser bra ut redan där. Efter att det att man kört skriptet — eller före om man nu vill det — kan man lägga till olika typer av kantlinjer. Sedan klarar man sig utan Instagram och liknande tjänster.

Bildspel

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 mars 2013 i Dator, GIMP, Media

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: