RSS

Giftiga leksaker

21 Mar

Att de kemikalier vi använder inte är ofarliga, finns det allt starkare bevis för. Och de finns även i barnens leksaker och i vår inredning. Det här kan vara en fråga för oss på dagis, läser jag hos Ekot.

Giftskylt

När kemikalieinspektionen kontrollerade en del leksaker som förekommer på förskolor runt om i landet fann man inte bara ämnen som är skadliga utan också att halterna av dem låg över gränsvärderna för vad som är tillåtet i Sverige.

Anne Lagerqvist på miljöstyrningsrådet jobbar med att ta fram riktlinjer för att det ska bli lättare att ställa krav på sakerna som köps in vid upphandlingarna. För som det ser ut i dag är det få som har koll på vad sakerna egentligen innehåller då de ofta produceras i länder långt bort.

Tyvärr kan jag inte minnas att jag sett några innehållsdeklarationen av de leksaker vi köpt från till exempel Lek och Lär. Så hur ska vi kunna ta någon ställning? Idag är det väl dels funktionen, dels priset som är det intressanta.

Miljöstyrningsrådet är kanske något att lägga på minnet. (Wikipedia) Deras riktlinjer dyker säkert upp snart på ett kvällsmöte nära dig.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 mars 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: