RSS

Så otroligt korkat, Sirén!

14 Mar

Det är så man slår sig för pannan! Hur kan en rimligen intelligent förre detta lärare tro att skolan är en marknad? Att skolan skulle styras av marknadskrafter? Men det kanske speglar Lärarförbundets problem under de gångna 20 åren.

Lärarförbundets hemsida hittar man ett ett öppet brev från Eva-Lis Sirén till finansminister Anders Borg. Man kan också läsa det hos Aftonbladet. Förutom det vanliga tugget om löner, så är det helt hysteriskt att läsa följande.

Det finns en fråga som jag hoppas du kan besvara från talarstolen. Varför fungerar inte marknadskrafterna för lärare?

Nationalekonomin har lärt oss att med stor efterfrågan och litet utbud så borde priset på en vara eller tjänst gå upp. Det betyder i det här fallet att de svenska lärarlönerna borde höjas. Men det har inte hänt. De har i stället släpat efter. Varför då? Enligt marknadsekonomins lagar är det ju just det som borde ske. För det handlar inte längre om något monopol som sätter lärarlönerna. Det handlar om nästan 300 kommuner och drygt 1200 fristående skolor. Nationalekonomins lagar verkar helt enkelt inte fungera för lärarna.

Checklista

Tror verkligen Eva-Lis på riktigt att det är marknadskrafterna som styr skolan? Vet hon var pengarna kommer ifrån och vad det är som styr skolan? Vem är det som rent faktiskt har ett ”monopol”, även idag, trots att de gör allt för att lägga ansvaret på en kvasimarknad? Tänk efter!

Nej, Eva-Lis, Anders Borg kommer aldrig att kunna säga att marknadskrafterna fungerar för lärare. Det kommer inte någon annan finansminister att kunna säga heller. För allt det där snacket är humbug, det stämmer inte. Så det är dags att släppa de tankar som ligger bakom: The New Public Management.

Så nu är det dags för Lärarförbundet att lägga ner och skaffa sig en ny strategi och ledning. En ledning med mer verklighetsförankring.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 mars 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: