RSS

Dåliga styrningsmetoder i skola

13 Mar

När jag för en tid sedan skrev om jätteförskolor, var den tanke jag ville föra fram att det till stor del beror på hur man vill styra välfärdstjänster idag. Begreppet det handlar om är New Public Management. Nu har Lärartidningen en artikel som tar upp lärarnas radikalt ökade arbetsbörda och som kopplar den till samma typ av styrningssystem.

— Det handlar om styrnings- och lednings­metoder som introducerades på 1980-talet med krav på ökad effektivitet och ökad marknadsanpassning av den offentliga verksamheten.

— Jag är intresserad av att titta på hur skolans styrsystem fungerar, till exempel ökad kontroll och konkurrens, krav på dokumentation och betoning av ekonomin.

Checklista

Jag blir inte klar över om det bara är den riktiga skolans (aka grundskolan och gymnasieskolans) lärare det gäller eller om också förskollärarna är med i studien. Hur det än är med det, så är jag övertygad om att det även gäller oss förskollärare. Även vår verksamhet är påverkad av de här krafterna, den här typen av styrning.

Precis som intervjun säger, så är det viktigt att vara medveten om att det inte är ett personligt misslyckande om man inte hinner med sitt job.

På vilket sätt kan den kunskapen hjälpa lärar­na och skolledarna i deras vardag?

— Jag tror att en del lärare står lite oförståen­de inför den styrning och de villkor de har. Det är lätt att få skuldkänslor för att man som individ inte räcker till. Kanske kan detta lätta på deras börda, att få det svart på vitt vilka ideal som ligger bakom.

— Om man som grupp eller individ inte kan förändra dessa får man lära sig att förhålla sig till det på ett bra sätt.

Hur då?

— Kanske genom att agera mer cyniskt i förhållande till de system som styr skolan och inte känna sig så pressad av dem. Det är en styrning som handlar om att kontrollera lärargruppen, men kontroll kostar. Här blir kostnaden väldigt hög i form av ökad arbetsbelastning för lärarna.

— På 50-talet fanns det tusentals tidsstudiemän som undersökte hur man kunde kontrollera och rationalisera industrin. I skolan i dag behövs det inte några tidsstudiemän för det arbetet gör lärarna och skolledarna själva.

Visst är lärare och förskollärare väldigt ”duktiga” yrkesgrupper. Man engagerar sig och försöker vrida och vända ut och in på sig för att elever och barn ska få det bra.

Lärarförbundet har i sin argumentation för att öka lärarnas status hänvisat till läkarna. Det har också varit läkarnas legitimation som varit förebild för legitimationen för lärare och förskollärare. Men så här säger Eva Bejerot om läkarna.

Du har nyligen forskat om läkarnas arbetsvillkor, vilka likheter och skillnader kan du se om du jämför med lärarnas situation?

— Vi såg ett liknande mönster av ökade krav och minskat inflytande hos läkarna som hos lärarna. Men förändringen var inte lika kraftig hos läkarna. Och då har jag ändå beskrivit läkarnas situation som »en profession i fritt fall«. Så jag kan undra nu vad jag ska använda för beskrivning av lärarna.

Ja, det kan man undra.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 13 mars 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

4 svar till “Dåliga styrningsmetoder i skola

 1. savsjoforskolor

  16 mars 2013 at 17:43

  Rekommenderar Pasi Sahlberg som skrivit om NPM och sätter det finska skolsystemet i relation till det.

   
  • Maths

   16 mars 2013 at 19:40

   Tack för tipset! Jag hittade en recension av Sven-Eric Liedman i DN och en i The New York Review of Books. Hittade även en intervju med Sahlberg i Lärarnas nyheter.

    
   • savsjoforskolor

    16 mars 2013 at 19:55

    Han är flitig föreläsare runt om i världen och jag har hört honom ett par gånger. Hans tankar om GERM och är klockrena och jag tror att det är en pendel som vi kan se som börjar slå mot ett annat tänkande i förskola (aka ”dagis” 😉 och skola som är mer kritiskt mot NPM

     
    • Maths

     16 mars 2013 at 21:41

     Jo, jag tycker mig också se att den epok vi haft under 20-30 nu börjar ifrågasättas. Sånt som det var otänkbart att kritisera för bara något år sedan, har nu öppna och välformulerade kritiker. Det är inte mycket och så starkt ännu, men det är något på gång.

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: