RSS

Microsoft får böta 4,7 miljarder till EU

06 Mar

Du som använder Windows, har du haft möjligheten att välja webbläsare? Eller har du bara tvingats använda den som redan finns? Vet du att du faktiskt har rätt, om du är EU-medborgare, att få välja en annan webbläsare än den som standard i Microsoft Windows?

Microsoft har med sitt operativsystem Windows en monopolliknande ställning i världen. Genom olika knep, bland annat patentkrig, har man lyckats sätta sig i en ställning där kunder som köper datorer bara har Windows att välja på.

Ett annat knep är att stänga ute andra produkter än sina egna från operativsystemet. Det kan till exempel handla om konkurrerande kontorsprogram. Men nu är det just webbläsaren som är aktuell.

Många har säkert hittat fram till alternativ som Firefox och Chrome i alla fall. Tyvärr är det nog många som inte insett vilka möjligheter de har, att man inte behöver hålla tillgodo med det som erbjuds när man köper sin dator.

Att Microsoft har underlåtit att ge användarna av Windows ett alternativ till den egna webbläsaren Internet Explorer, gör att de nu ska böta runt 4,7 miljarder till EU. Det är skriver Computer Sweden, SvD och Ekot om.

För några år sedan infördes det så kallade webbläsarvalet, just för att ge Windowsanvändare alternativ. Men under förra året struntade Microsoft i det. Det är det som böterna gäller. Microsoft hävdar att det var ett misstag när man uppgraderade till Windows 7, men det känns inte trovärdigt.

En intressant konsekvens av böterna är det här.

Microsofts styrelse har beslutat att halvera bonusen för vd:n Steve Ballmer, bland annat beroende på det här missödet som nu står Microsoft så dyrt. (Ekot)

Men det är inte slut än. För Microsoft kan få betalar ännu mer i ett skattemål i Danmark.

Dessutom har Microsoft fler besvär i Europa som kan bli kostsamma. Danska skattemyndigheter kräver den amerikanska datorjätten på över 6 miljarder kronor i skatt, kopplat till Microsofts köp av danska företaget Navision 2003. (Ekot)

Det känns faktiskt skönt att EU och Danmark kan säga ifrån till ett multinationellt företag med en sådan makt som Microsoft ändå har i och med sin dominans på marknaden för operativsystem till datorer.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 mars 2013 i Dator, Firefox, Internet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: