RSS

Redigera bilder med IrfanView

03 Mar

IrfanView är ett enklare bildbehandlingsprogram, inte som tungviktarna GIMP och Photoshop. Det är skapat för användning på Windowsdatorer, men med hjälp av Wine kan man även installera det på Linux. Här tänker jag bara beskriva den där enklare redigeringen av bilder.

Enkelheten har naturligtvis ett pris. Du får inte alltid den kontrollen som många av funktionerna i GIMP och Photoshop ger. Men för enkel och snabb redigering av bilder fungerar det alldeles utmärkt.

Beskära

Det här är ett verktyg för att få med bara det som är viktigt i bilden eller att skapa en bättre komposition än den som blev när man fotograferade. Man måste tänka på att inte ta bort för mycket, eftersom man samtidigt gör hela bilden mindre, vilket kan få konsekvenser om man vill skriva ut den.

  1. Rita upp en markering genom att klicka och dra.
  2. I fönsterraden ser man ”Selection”. Där får man upplysningar om markeringens position på bildytan, men fram för allt hur många bildpunkter stor den är på höjden och bredden, samt förhållandet mellan dessa två.
  3. När man är klar går man till Redigera – Beskär. Man ska inte tycka på Retur/Enter-tangenten, för då händer andra saker.

Rutan Beskära i IrfanView

Rotera

Jag kan tänka mig olika anledningar till att man vill rotera en bild. Dels visas den på snedden för att man har hållit kameran eller mobilen åt ”fel” håll när man fotograferade. Det går då att vrida och vända på bilden i IrfanView. Vad man får är grova förändringar, t ex rotation på 90 grader eller spegelvänder bilden.

Dels kanske man bara har lutat kameran eller mobilen lite omedvetet, vilket gör att linjer som ska vara horisontella eller vertikala inte är det. Då behöver man finjuster och det gör man bäst med Bild – Anpassad rotation.

Rutan Rotera i IrfanView

Vill man rotera bilden bör man helst göra det innan man beskär den, eftersom en rotation gör bildens kanter sneda. Man behöver då beskär bilden för att rätta till det.

Ändra storlek

För utom att beskära bilden kan man också behöva ändra bildens storlek och upplösning beroende på vad man vill använda bilden till. Det här göra man med Bild – Ändra storlek. Här finns flera olika sätt att ange en ny storlek, allt från fast storlek till procent av originalet. Man kan också ange upplösningen på bilden (DPI), vilket kan vara önskvärt ibland.

Rutan Ändra storlek i IrfanView

Färger, ljus och kontrast

En svårare uppgift är att redigera till exempel färgstick i bilden — eller lägga till det, om man så vill.
Bild – Justera ljusstyrka, kontrast och färger

Det man hittar här är följande

  • Ljusstyrka, som gör hela bilden mörkare eller ljusare.
  • Färgbalans, där man kan justera mängden av de röda, gröna och blå färgerna.
  • Kontrast, som ökar skillnaden mellan de ljusa och mörka partierna i bilden.
  • Gammakorrigering, där man bara påverkar hur mörka eller ljus mellantonerna i bilden ska vara.
  • Färgmättnad, som går från att ta bort alla färger (avmätta: svart-vitt fast med färgen kvar) till att göra dem så klara och rena det bara går.

Rutan Redigera färger i IrfanView

Skärpa

Alla kameror och mobiler skärper bilden något innan den sparas på minneskortet. Vill man göra bilden ännu lite skapare, använder man Bild – Skärpa.

Det här är ett lite väl enkelt verktyg, långt från den mer avancerade oskarp mask som finns i större bildbehandlingsprogram. Några inställningar går inte att göra här, utan man får köra Skärpa så många gånger man behöver för att få rätt skärpa.

Ramar

Rutan Add Image Border i IrfanView

I de flesta fall vill man nog inte lägga till några ramar runt sina bilder. Det skulle vara om du vill lägga upp dem på nätet. Skriver du ut dem på din skrivare, då blir det automatiskt en vit ram. Men jag tar upp den här möjligheten i alla fall, eftersom den är lite populär idag, inte minst i mobilen.

Det finns två alternativ för att lägga till ramar. Dels kan man göra en enkel ram, dels kan man få lite mer komplicerade ramar.

Den enklaste metoden får man med Bild – Ändra ramstorlek. Det här är inte bara ett sätt att ändra storleken på en ram, man kan skapa en också. Det enklaste är metod 1 där man i princip kan ange storlek och färg.

Det mer avancerade alternativet hittar man under Bild – Lägg till ram. Här går det att välja mellan olika typer av enkla ramar. För att kunna anpassa ramen efter bilden, finns det möjlighet ställa in storleken och färgen på ramarna.

Rutan Create picture frame i IrfanView

Effekter och plugins

Vill man ta ett steg till och bli lite mer kreativ med sina bilder, så finns det några få effekter man kan använda. Man hittar dem under Bild – Effekter. Urvalet är inte så stort.

För att få lite fler effekter kan man ladda ner olika plugins från IrfanViews hemsida. Det finns en fil som innehåller alla plugins. Laddar man ner den EXE-filen installeras allt automatiskt i rätt mapp.

Men man behöver inte nöja sig med några få plugins. Efter som programmet klarar av Photoshops 8BF-filter, så är det fritt fram att leta upp sådana på nätet och ladda ner dem. Sedan gäller det att lägga dessa filer i rätt mapp. För mig blev det i den dolda .wine-mappen i min hemkatalog: ~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/IrfanView/Plugins/Adobe 8BF.

Tre platser där man kan börja leta efter 8BF-filer är The Plugin Site, Photo-plugins.com och 8bf.net.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 03 mars 2013 i Dator, Gör så här, IrfanView, Media

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: