RSS

Ubuntu på datorer från Dell i Sverige

28 Feb

Det är på många sätt en glad nyhet att Dell nu kommer att lansera en bärbar dator med Ubuntu förinstallerat.

XPS 13 Developer Edition har en 13-tummsskärm med upplösning på1920×1080 punkter, flashdisk på 256 GB och kostar 9 400 kronor exklusive moms.

Äntligen kommer man alltså att kunna köpa en dator med ett Linuxsystem på. Allt ska alltså fungera direkt från start. Annars är det lätt att det är lite strul med en del hårdvara. Den här modellen trodde jag bara skulle säljas till programmerare, men det verkar alltså som om den här ska säljas till alla.

Men jag vill lägga in en liten reservation: alla linserna och scoopen. Det här är inte helt okomplicerat. I grunden är det sökfunktioner som skickar sökningarna vidare ut på nätet. En sökning efter en fil på datorn ger även träffar från nätet.

När man köper en ny dator med Windows på, så har tillverkarna lagt in många andra program än operativsystemet. För det mesta handlar det om mer eller mindre onödiga program, men datortillverkaren har installerat dem för att det ger företaget pengar och gör datorn något billigare. Dessa program brukar kallas för bloatware.

I fallet med Ubuntu kan linserna anses vara ”nyttiga” av somliga. Men frågan är om det inte handlar om Ubuntu som spyware. De skickar nämligen sökresultat ut på nätet. De ska ge Ubuntu och dess ägare, Canonical, en del inkomster. En av dessa linser är den som skickar info till Amazon — oberoende av vad du söker efter. Med tanke på det här kan man börjar känna att Ubuntu snarast är shopubuntu.

Så köper man Dells dator, är det första man ska göra att ta bort shoppinglinsen och de andra spionerande linserna.

Jag funderar också om det här blir vägen att komma tillrätta med Ubuntus bugg #1. Den handlar om att alla datorer man kan köpa ute i handeln och som har ett operativsystem förinstallerat, säljs med Windows som det förinstallerade systemet. Det säljs inga datorer med fri och öppna operativsystem, t ex Linux.

Nu läser jag att Mark Shuttleworth, grundaren av Ubuntu och ägare till Canonical, kanske anser att bugg #1 redan är fixad.

Question: Referring to this bug about Microsoft market share, assigned to you in Ubuntu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1. With the number of other devices in the marketplace doing what desktop pc’s did in 2004, should this still be a critical bug?

Mark: Interesting question. I think the world is a much more balanced place now with iOS and Android so, perhaps we can consider that one fixed. (Muktware 2012-05-02)

Men ursprungligen handlade det som skrivbordsdatorer eller bärbara. Och där är det långt kvar. Nu får vi se hur Dells dator med Ubuntu gör sig i Sverige.Eftersom jag själv antagligen kan behöva köpa en ny bärbar dator snart, så kan det här vara intressant.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 februari 2013 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: