RSS

Har LibreOffice 4 haft sönder något?

24 Feb

För några veckor sedan släpptes LibreOffice 4. Jag använder inte kontorsprogram så ofta och för mig har det fungerat som vanligt. Men Påvel granskar programmet och hans dom är att det räcker!.

LibreOffice har på många sätt utvecklats positivt under tiden sedan den 2010 knoppade av sig från OpenOffice. Utvecklarna har varit aktiva och försökt förbättra programmet, vilket de på många sätt lyckats med. Men med de stora förändringarna kommer vissa problem i form av buggar. Det nya har inte hunnit sätta sig.

Som Påvel antyder, så har det sina sidor när det är utvecklarna, de som skriver själva koden, som driver projektet framåt. Det här är ett problem inom det mesta som har med program för fri och öppen källkod att göra, även om det var mycket värre för 10 år sedan. Vad det handlar om är att programmerarna mest kliar sin egen klåda, mest tänker på de egna funktionerna och ser inte till helheten.

Det är alltså därför som det nu kommer funktioner i LibreOffice som inte har stöd i det öppna formatet ODF. Programmerarna vill inte vänta, de kan inte vänta på den process som leder till att man infogar nyheter i den rådande standarden.

Samma problem har man inom Ubuntu, där det som en gång handlade om att möta användaren och skapa en Linuxdistribution för skrivbordet som alla skulle kunna använda och tycka om, men där programmerarna nu har nördat ner sig i meckiga gränssnitt, linser och scoop.

Ett annat problem är att det inte är så sexigt att rätt buggar. Det är så oändligt mycket tråkigare än att skapa de där nya häftiga funktionerna, de som ska slå alla med häpnad. Att rätta fel är inte kreativt på det sättet och glider alltså undan. Tar man då inget ansvar för helheten, ja, då ligger buggarna kvar orättade.

Jag är inte någon som tungt lutar mig mot ett kontorsprogram för att klara mitt skrivande. Det gör inte Påvel heller. Jag kan ändå rekommendera LibreOffice 4 för de som behöver en ordbehandlare, kalkylprogram eller ett presentationsprogram. Beroende på vad man vill skriva finns det olika vägar, olika verktyg man kan använda. Kontorsprogrammet kanske inte är det mest lämpliga alternativet.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 februari 2013 i Dator, LibreOffice

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: