RSS

Ubuntu är ännu inte lönsamt

21 Feb

Jag läser på TechWorld att Ubuntu ännu inte går med vinst. Trots alla satsningar och försök att skapa inkomster på olika sätt, har man alltså inte lyckats bli lönsamma.

Under de senaste två åren har man försökt knuffa gränsen för vad man kan tjäna pengar på, allt för att få en inkomst. Amazonlinsen är ett sånt exempel. Så många av de beslut man tagit måste ses i ljuset av den ekonomi man har.

Ändå har företaget ca 500 anställda och en omsättning på runt 200 miljoner kronor. Så det är inte ett litet företag. Men det är alltså olönsamt.

Däremot har distributionen Red Hat gått med vinst ett bra tag. Och inte nog med det, företaget har en omsättning på 60 miljarder! Så det går att tjäna pengar på program med fri och öppen källkod. Red Hat har dessutom funnits med ett tag. Det var en av de första distributionerna som skapades med Linuxkärnan i början av 90-talet.

På Red Hat har man valt att dela upp sin utveckling i två delar. Dels finns det en kommersiell del som strävar efter stabilitet och säkerhet. Det är den man säljer till företag. Dels finns den en gemenskapsdel där distributionen heter Fedora. Fedora är då en utvecklings del där man tillåts testa det senaste. Håller det, då införlivas det med den kommersiella Red Hat Linux Enterprise.

Jag kan nog tycka att det vore något för Canonical och Ubuntu att ta efter. Som det är nu utvecklar man fort och ger ut buggiga produkter, dessutom med funktioner som jag, om jag vore företagsledare, inte skulle vilja ha av säkerhetsskäl.

Fedora är lika fritt och gratis som Ubuntu, så har man lust kan man ladda ner det och testa.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 februari 2013 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: