RSS

Är pojkar jobbiga på något vis?

21 Feb

Efter Ekots rapport om att pojkar går längre på dagis än flickor, har Aftonbladet intervjuat jämställdhetsdebattören Ingemar Gens. En förklaring som Gens tror kan ligga bakom det här förhållandet, är att man tycker att pojkar är jobbiga.

Kalle och Hobbe

– En del pojkar kan bli så utåtagerande och jobbiga att vuxenvärlden abdikerar. Man kan nog som förälder tro att professionella på förskolan orkar bättre, säger han.

Ingemar Gens tror att siffrorna skulle se annorlunda ut om pojkar uppfostrades på ett mer aktivt sätt. Flickor är fostrade till att vara lydigare och då blir själva hanteringen av dem lättare, menar han.

– Barn är alltid utan skuld. Pojkar förväntas ha makt och kontroll, det är det de är fostrade till. Då blir det här en baksida, pojkar blir utåtagerande och jobbiga.

Skulle alltså dagens föräldrar ha mindre tålamod med pojkar? Jag tror inte det, även om det finns trender idag som skulle kunna göra att det inte fungerar mellan vuxna och aktiva vanliga barn. Idag där minsta lilla stökighet måste få en diagnos, så skulle det kunna vara så. Allt ska vara så slimmat och tillrättalagt, man hoppas att barnen ska vara kompetenta och vuxna, så allt som stör den idyllen blir naturligtvis svårt att hantera.

Skulle personalen på den så kallade förskolan klara av pojkarna bättre? Knappast! Med de stora barngrupperna som är, kan man undra vilka som över huvud taget klarar av att möta barnen på ett vettigt sätt. Det är väl inte det Gens säger, men han antyder alltså att föräldrarna skulle kunna tro det. Mer troligt är väl att de inser hur skönt det kan vara att bara sköta sig själv, jobba på, träna och leva som ungkarlar.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 februari 2013 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: