RSS

Höjd lön gav mer jobb

14 Feb

Tänkte inte på då det. Ja, så säger man nu på facket efter att konsekvenserna av de ”stora” löneökningarna i förra årets löneavtal klarnar.

I Stockholms län går höjda lärarlöner på gymnasiet ut över skolorna. Orsaken är att uppräkningen av elevpengen inte kompenserar för löneökningar.

— Vi får ökad undervisningstid och större elevgrupper. Detta hade vi inte en tanke på när avtalet blev klart i höstas, säger David Berner, lärare i svenska och spanska och arbetsplatsombud för Lärarförbundet på Värmdö gymnasium. (Lärarnas tidning)

Det var väl inte så det var tänkt, eller? Även hos mig ser vi nu en ekonomi som innebär att vi får ta in några fler barn för att täcka in bland annat min löneökning på 1.000 kronor.

För er som undrar var pengarna till lärarnas löner — och alla andra arbetstagare i det här landet — har tagit vägen, rekommenderar jag reprisen av programmet ”Dokument inifrån: Lönesänkarna”.

Allt mindre av det växande välståndet kommer vanliga människor till del. Det har pågått i trettio år. Hur blev politikerna så överens om att göra näringslivet rikare på löntagarnas bekostnad?

Den går på SVT Play, men går också i repris i SVT2 16/2 och SVT2 17/2.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 februari 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: