RSS

Forskning om förändringar i skolan

04 Feb

Jag läser en intervju i Lärarnas tidning med Björn Öckert från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Han ska utvärdera de stora förändringarna som skett inom skolans värld under de senaste dryga 20 åren. Men jag tycker nog att intervjun även handlar om barnomsorgen.

Vad kan man dra för slutsatser av de studier du själv, IFAU och andra har gjort om svenska elevers sjunkande resultat?

— Att pengar till skolan påverkar, både på kort sikt och senare i livet. Man hör ofta att resurser inte spelar någon roll, men det stämmer inte. De kommuner som ökade klasstorleken och minskade lärartätheten under 90-talskrisen försämrade också elevresultaten. Det räcker inte för att förklara hela nedgången men det skulle kunna förklara en mindre del.

Finns det något som förklarar en större del?

— Möjligen hur undervisningen bedrivs i svenska skolor. Fokuseringen på elevens eget arbete verkar vara större här än i jämförbara länder. Det kan man till exempel se i Timss. Vi vet inte ännu om detta är en viktig orsak till de sjunkande resultaten, men det är en hypotes.

Jag kan inte annat än hålla med. Det är klart att resurser spelar roll! Nästan alltid när man vill ha kvalitet, så kostar det. Inom barnomsorg och skola leder mindre resurser till färre pedagoger, större grupper och mer ansvar på det enskilda barnet. Inget av det gynnar en kvalitetsutveckling. Ändå upprepas argumentet hela tiden och folk protesterar inte för det har tjatats så mycket att det har blivit en sanning.

Här finns det också en rapport från Skolverket som visar att har man gått i mindre grupper ger det behörighet till gymnasiet. Och för att få dessa mindre grupper krävs det resurser.

Och så har vi frågan om de privata och vinstdrivande aktörerna, som ju varit en het potatis under hösten 2012 och början av 2013.

Häromveckan var du kommentator på ett seminarium om arbetarrörelsen och vinster i välfärden. Vad tycker du?

— Jag har ingenting principiellt emot ett system med friskolevinster om det skulle fungera, det vill säga bidra till en skola som är både så effektiv och så jämlik som möjligt. Men det kan lätt leda fel när drivkraften är att maximera vinst. Vi ser ju att lärartätheten är lägre i friskolor.

Drivkrafter, var ordet så Bull. Verksamhet eller vinst? Inom barnomsorgen är väl föräldrakooperativ det alternativ där sannolikheten är minst att det kommer in vinstintressen. Personalkooperativ är väl inte så troliga heller. Men med alla andra aktörer ökar risken ju närmare riskkapitalbolagen vi kommer.

Det mest i intervjun rör skolan (aka grundskolan), men till sist kommer även ett svar som rör barnomsorgen direkt.

Säg ett område där du anser att det behövs forskning.

— Förskolan. Vi vet ingenting om vilka effekter den har på barnen senare i livet — i form av skolframgång, socialisering med mera. Det är väldigt förvånande med tanke på den stora expansion och inriktning mot pedagogik som skett.

Precis! Det har hänt mycket inom dagis (aka förskolan) och effekterna vet vi ingenting om. Forskarresurserna läggs inte på att undersöka effekter av det man vill genomföra, utan forskarna har sina intresseområden, vilka lätt hamnar en bit ovanför verkligheten.

När det gäller skolan, så kan man till exempel undra vad kommunaliseringen har lett till och om den är ett led i nedmonteringen av en av världens bästa skolsystem. Men för barnomsorgen är snarast frågan om skolifieringen varit en bra satsning. Ingen vet! Men kanske kan Björn Öckert räta ut några frågetecken.

Vi kan också hoppas att det uppdrag som pedagogiska institutionen på Göteborgs Universitet fick, också kan bidra till att få klarhet i hur utvecklingen sedan nedskärningarna på 90-talet har påverkat barnomsorgen. Tyvärr handlar det bara om gruppstorlek och infallsvinkeln är strikt inriktad på lärande. Inte så lyckat, men alltid något.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 04 februari 2013 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: