RSS

Lärares arbetsbörda ökar mest

24 Jan

Som en intressant uppföljning till mitt inlägg om kvalitetssäkringsreligionen kan vi idag läsa om att lärares arbetsbörda ökar mest.

84 procent av grundskollärarna anger att deras arbetsbelastning ökat. För förskollärare och fritidspedagoger är motsvarande siffra 77 procent och för gymnasielärare 72 procent. Snittet bland alla yrkesgrupper ligger på knappt 50 procent. (Lärarnas nyheter)

Man kan då se vissa absurda konsekvenser av det här.

– Arbetsbördan har helt klart ökat. Man ska visa upp hundra olika dokument på allt man gör, säger Svante Servin som har arbetat som lärare i 17 år, nu på Sjöstadsskolan i Stockholm.

– Om inte lilla Nisse i sjuan når målen i geografi så ska jag dokumentera och arkivera det, i stället för att sätta mig ner med lilla Nisse så att han faktiskt klarar det. (Aftonbladet)

Det här får också ett genusperspektiv. Kvinnodominerade yrken verkar toppa listan.

– Den våg av arbetsuppgifter som sköljt över lärare de senaste åren tvingar dem att vara så mycket mer än bara lärare. Detta drabbar inte bara dem utan också eleverna och i förlängningen hela Sverige, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i en kommentar.

Kvinnodominerade yrken är i majoritet bland de yrken som toppar Du&jobbets lista över ökad arbetsbelastning. Statistiken gäller personer som haft samma yrke de senaste fem åren. (Lärarnas nyheter)

Som sagt: vilken är kärnverksamheten? Hur ska vi jobba för att främja den verksamheten? Vad prioriterar vi?

Själv kan jag väl känna att när det gäller 1- och 2-åringar är det enkelt: vi ska ägna oss professionellt åt barnen. Barnfokus kallade man det förr.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 januari 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: