RSS

Alla är vi pedofiler — genom könsassociation

07 Jan

Alla, inte minst männen, är pedofiler! Därför måste vi ha regler för att övervaka alla pedos som jobbar inom barnomsorgen. Så verkar en del danskar tycka.

För någon dag sedan skrev jag om falska anklagelser för pedofili i Danmark. Det handlar om en artikelserie i danska Avisen om misstankar för pedofili på danska dagis. Serien går vidare och beskriver en del märkliga steg man tagit ”motverka” både anklagelser och själva pedofilin. Och nu kan jag förstå varför man talar om en ”kultur av fruktan”.

För det har lett till en flora av regler och förbud. Och man tar även arkitekturen till hjälp: Institutioner opfører glasvægge mod overgreb. Alla ska ha full insyn över allt och ingen får jobba ensam — allra minst män.

I dag ligger puslerum i direkte forbindelse med fællesrummet og med vinduer imellem, så pædagogerne i fællesrummet kan se ind, og omvendt kan pædagogen holde øje med resten af børnene, selvom man skifter ble, forklarer arkitekten.

På den måde kan institutioner undgå specielle regler om, at mænd ikke må skifte ble, fordi der altid er en anden pædagog, der har et øje på arbejdet.

Och man tar även arkitekterna till hjälp för att hitta lösningar. (Man behöver alltså inte vara REi för att vilja ha öppna planlösningar.)

Også hos GPP Arkitekter oplever man efterspørgsel på gennemsigtige daginstitutioner. Kommunerne begrunder ønsket om transparens med pædagogiske hensyn, så personalet kan være i kontakt med hinanden og holde øje med flere børn ad gangen.

Men ifølge flere institutionsledere handler det gennemsigtige miljø også om at beskytte mandlige medarbejdere mod mistænkeliggørelse. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til daginstitioner.

Lite får man intrycket av att män inte ska jobba inom barnomsorgen. Jag kanske övertolkar citatet nedan.

”Hvis jeg forbyder mændene at udføre en masse opgaver, så er kvinderne ikke interesseret i at have dem i huset, for så skal de jo alligevel lave det hele,” siger hun.

Och även om allt sker i en anda av välmening, så är det ändå så att det är männen — som ett kollektiv — som man pekar ut och stigmatiserar.

Ifølge formanden for pædagogernes fagforening (BUPL) er retningslinjerne blandt andet til for at beskytte pædagogerne og signalere over for forældrene, at institutionen gør noget for at forhindre, at der rettes mistanke eller sker overgreb på børnene.

Några danska riktlinjer

Med tanke på den tidigare artikeln, där det visar sig att kanske 1% av alla anmälningar leder till åtal, är det frågan vad allt det här står för? Och varför skyndar man sig att ”skydda” sig med regler av det här slaget? Det hela påminner lite om den skräck man har i USA, som jag läste om för flera år sedan. Har vi den i Danmark nu? Så skrämmande nära.

Jag frågar mig lite smått: ska det vara så här? Varför ska man som man bli misstänkt för pedofili bara för att man är man? Vad är det för skräckkultur man bygger kring män? En pedofil och alla män blir ifrågasatta. Bär vi omkring på någon form av kollektiv skuld eller skyldighet genom könsassociation?

Hur kan vi undvika att det här sprider sig i Sverige? För då kan man nog säga adjö till att försöka få in fler män i barnomsorgen. Eller är det så att det finns krafter som vill slippa männen inom barnomsorgen? Är det här ett tecken på den traditionella könsrollens återkomst?

Nej, det här vill jag inte ha i Sverige!

 
2 kommentarer

Publicerat av på 07 januari 2013 i Diverse

 

2 svar till “Alla är vi pedofiler — genom könsassociation

 1. Victoria Malmgren

  08 januari 2013 at 19:47

  Skrämmande vad rädsla kan skapa. Vi som i dag har diskuterat att stänga dörren till skötrummet för att INTE kränka barnen i en utsatt situation då ”vem som helst” kan titta in då man byter en blöja. . Hur blir det med DEN diskussionen om kränkande behandling….Man kan ju också diskutera kränkning av i det här fallet -män.

   
  • Maths

   09 januari 2013 at 06:05

   Ja, rädsla är en stark kraft och den förminskar omdömet.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: