RSS

Falska anklagelser för pedofili i Danmark

05 Jan

Ibland dyker det upp nyheter som talar om att man gripit en pedofil som jobbat inom barnomsorgen. Det brukar väcka en debatt, fram för allt om män inom barnomsorgen. Men hur många är det som blir anklagade utan att faktiskt ha förgripit sig på barnen? DN hänvisar idag till en artikel i Avisen.dk om en rapport kring det här i Danmark.

Det är det danska pedagogfacket BUPL som gjort en undersökning där man kommit fram till att det är mellan 50 och 100 pedagoger som blivit anmälda för sexuella övergrepp på barn under de senaste fem åren.

BUPLs undersøgelse er ikke færdiggjort, men de foreløbige resultater viser, at der har været 10-20 anklager om året. Hvert år er 5-10 gået videre til politiet.

Få har ført til, at anklagemyndighederne rejste tiltale. Kun i et tilfælde – i 2008 – er der fældet dom.

”Der er en proportionsforvrængning i debatten om risikoen for misbrug af børn i institutionerne,” siger Henning Pedersen.

Även om ett sexuellt övergrepp på barn är ett för mycket, så känns ändå lite snett. Vad har man egentligen för indicier när man riktar en anklagelse? Och hur hanteras det här sedan av polis och åklagare? Blir den som blivit falskt anklagad någonsin accepterad och ”ren” igen?

Det talas också om att det på en del håll uppstår ”kultur av fruktan”, en slags masshysteri, för att det ska jobba pedofiler på dagis. Även om man helt legitimt håller ögonen öppna, så kan det här slå snett.

Ifølge forsker Else-Marie Buch Leander fra Aarhus Universitet er der en ”stigende optagethed af seksuelle overgreb”. Der er nogle steder opstået det, hun kalder et ”frygtkultur”.

En bivirkning af denne optagethed, som man ikke har været opmærksom på før, er, at det kan skabe frygt og øget mistænkeliggørelse, siger hun.

Artikeln tar upp hur svårt det kan vara att bli falska anklagad och att det inte är helt säkert att personen väljer att jobba kvar inom barnomsorgen. Men det finns också ett strukturellt problem.

Det nämns inte vilket kön det brukar vara på de som blir anklagade, men vi kan anta att det i de flesta fall handlar om män. Så problemet speglar väl en rädsla för män inom barnomsorgen. Vill man då öka andelen män på dagis, då blir det här — liksom att det kallas den kvinnliga professionen — ett problem.

Jag undrar när Lärarförbundet och Kommunal tänker göra någon liknande undersökning? Är det här ett problem även i Sverige?

 
2 kommentarer

Publicerat av på 05 januari 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Falska anklagelser för pedofili i Danmark

 1. Robert P.

  06 januari 2013 at 23:54

  En mycket bra fråga. Men klart att det även är ett problem i Sverige. Nu finns det ju även i vårt land en rörelse som ser pedofiler i varje hörn och det är feminister. Manshatet sprider sina förskräckliga tentakler i bl.a detta ämne och givetvis har den som anklagas ingen chans även om denne förklaras oskyldig. Du vet ju att ”ingen rök utan eld” vilket är fruktansvärt. Bra att du tog upp denna nyhet vilket du tycks vara ensam om på bloggar. Men det är helt tyst hos feministerna. Könsrasisterna ligger lågt.

   
  • Maths

   07 januari 2013 at 20:50

   Nej, jag tror inte att det är någon feministisk sammansvärjning och det kan nog inte kallas manshat heller, även om de flesta pedofiler verkar vara ”män”. Däremot kan det användas för att stänga män ute från att arbeta med barn. Då blir det mer som ett sätt att upprätthålla en del könsstereotypa gränser.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: