RSS

Fler platser på utbildningar till förskollärare

03 Jan

Förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) och skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) hade idag en presskonferens där man talade om hur man tänker sig att få fler förskollärare i Stockholmsområdet.

Förskollärare är ett av arbetsmarknadens största bristyrken, de är efterfrågade i hela landet. Men underskottet är mest påtagligt i Stockholm. Medan andelen utbildade förskollärare i förskolan ligger på drygt 50 procent i landet som helhet, är andelen endast 38 procent i Stockholms län. I Värmdö kommun ligger den på 28 procent och i Vaxholm på 29 procent, enligt Skolverkets siffror för 2011. (SVT)

Anledningen till bristen anser man vara att det går allt fler barn inom barnomsorgen.

Förskolan hade 2011 över 470 000 barn inskrivna. Det var 14 000 fler än året dessförinnan. På tio år har förskolan växt med 150 000 barn. (SVT)

Men att det skulle vara anledningen kan man ifrågasätta. För det är många förskollärare som av olika anledningar lämnat yrket. Man har valt att jobba någon annanstans.

– Vi har en sjunkande andel förskollärare nästan i alla stadsdelar, så utvecklingen har ju faktiskt gått åt fel håll, även i de stadsdelar som har en relativt sett hög andel förskollärare, säger skolborgarråd Lotta Edholm i Stockholm. (SVT)

Det känns fullt logiskt. För med den utbildning som lanserades i början av 2000-talet kunde man bli både förskollärare och grundskollärare. Och i det val som fanns, valde man grundskolan. Så den vikande trenden är inte så konstig. Numera har man renodla förskollärarutbildningar igen och kan då ha en större kontroll.

Det är ju dessutom ett krav med förskollärare i skollagen nu mera och har man sett hur lönerna stigit på ett sätt man inte har önskat. Kombinera det med att många nu kommer att gå in pension, så har du som politiker problem. Så hur få folk?

Sabunis och Edholms lösning då? Jo, att öka antalet utbildningsplatser. Här verkar det främst handla om platser på Södertörns högskola, Mälardalens högskola och Stockholms universitet. Det här skulle täcka de mest akuta behoven, påstås det.

Jag tror inte att man har förstått grundproblemen, utan här har man hittat en enkel åtgärd som ger intryck av handlingskraft, att man vet vad som behövs. Så kanske har man här lyckats med få några billiga politiska poäng.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 03 januari 2013 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: