RSS

Nackdelar med barns datoranvändande

16 Dec

Debatten om nackdelarna med IT och datorspel när det gäller barns lärande lyfts i ett TT-meddelande som publiceras av DN och SVT. Visst finns det saker som inte är så bra.

Jag vaskar fram följande invändningar från forskarna.

 • Multitasking. Att göra fler saker på en gång: musik, tv, Facbook och läxläsning. Hur pass fokuserade är barnen då på läxorna? Och hur mycket över de sig att att helt enkelt fokusera?
 • Minskad läsning. Mindre erfarenhet av att läsa ger sämre läsförståelse. De kan då också få svårare att läsa för att förstå. Även läsning kräver ett visst fokus över en längre tid, tänker jag.
 • Bristen på tråkighet. Ständiga utmaningar som sköljer över barnen ger lite utrymme för deras egen kreativitet. Barnen lär sig då inte heller att bearbeta den där tråkiga känslan och komma på sätt att ta sig ur den.
 • Mindre spontan lek. I dessa visserligen stimulerande och utmanande aktiviteterna är barnen ändå styrda och kan de då inte leka egna lekar är det mycket som de går miste om när det gäller att bearbeta sina intryck. Det blir också mindre utrymme att försjunka i sitt lekande.
 • Minskad konfliktlösning IRL. Kan man bara stänga av eller logga ut, får barnen det svårare att samarbeta i verkliga livet.

Det är lätt att få bilden av någon som är hyperaktiv, lätt blir uttråkad och socialt oflexibel. Känns det som en diagnos eller två?

Man får väl göra en värdering av de här nackdelarna och se hur pass troliga och allvarliga de är. Frågan är hur man undviker så mycket av nackdelarna som möjligt, men ändå kan få tillgång till det som IT kan ge? Även när det gäller lärande.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 16 december 2012 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar till “Nackdelar med barns datoranvändande

 1. macilane

  17 december 2012 at 22:22

  Det känns som du har en viss oro för våra barns och våra barnbarns framtid. Jag har läst mycket om det här, ungefär som du.
  http://macilane.wordpress.com/2012/12/13/appar-i-skolan/

   
  • Maths

   17 december 2012 at 22:56

   Oro? Både jag och nej. Det är med IT som med medicin: medicinen kan ha positiva effekter men också biverkningar av olika slag. Därför gäller det att tänka till lite hur man gör.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: