RSS

Arkitektur mot stökighet

08 Dec

I början av veckan kunde ma läsa om att inom psykiatrin tar man arkitekturen till hjälp för att minska på oron och medicineringen. Men den slutsats man drar där, är den rakt motsatta mot vad vissa strömningar inom barnomsorgen vill att vi ska gå.

När den nya psykiatribyggnaden vid Östra sjukhuset i Göteborg byggdes försökte man bygga bort sådant som kan leda till trängsel och oljud, vilket kraftigt minskat bältesläggningar och tvångsinjektioner. (Ekot)

Så här beskrivs de åtgärder man har gjort.

I den nya psykiatribyggnaden har till exempel varje patient fått ett eget rum. Avdelningarna har också delats upp i mindre grupper och lokalerna är ljuddämpade vilket gjort att trängsel och oljud minskar. Dessutom har arkitekterna utnyttjat naturens läkande kraft genom att patienterna fått tillgång till dagsljus och trädgårdar. (Ekot)

Nu menar jag inte att varje barn ska ha ett eget rum på dagis. Vad jag är ute efter är den positiva effekten som mindre grupper, mindre trängsel och ljuddämpning innebär.

För vad man gör med de lokaler där barnen ska vistas, är att man går åt motsathåll. Det blir större enheter. Man skapar olika ”kreativa” sätt att ordna barngrupperna. Storavdelningar, torg, hemvisten är några av namnen. Och i Stockholm blir också fler avdelningar per stuga.

Det här kan man också tänka på när de stora barngrupperna på den så kallade förskolan diskuteras. Utvecklingen mot det allt mer storskaliga, ger inte en lugnare miljö och stressfriare miljö, samt ett minskat antal tinnitus hos personalen. Snarast tvärtom.

Och så var det naturens betydelse.

– Här är det kanske framför allt som forskningen har varit som starkast, att just naturen betyder väldigt mycket, att kunna ta del av grönska och sådant, säger Stefan Lundin, doktorand vid Chalmers och en av arkitekterna bakom den nya psykiatribyggnaden. (Ekot)

Det här är något för dem som planerar gårdar åt dagis, både gamla och de som planeras. Att få röra sig i en miljö som liknar skogen och som är full att fysiska utmaningar, är även det viktiga sidor av verksamheten med barn.

Nu ska bara politiker och planerare förstå det här också. Men det sitter nog hårt åt. Vi får väl glädjas åt att man åtminstone på Östra sjukhuset i Göteborg har fått bättre och mer människovänliga lokaler.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 december 2012 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: