RSS

Sätt inte småbarnen i förskolan

05 Dec

SVT fortsätter att diskutera storleken på grupperna i den så kallade förskolan. Och det blev debatt med ganska drastiska inslag.

– Sätt inte barnet i förskolan, det är för stora grupper för det, säger Eva Rusz, psykolog, som tips till föräldern som är på väg att sätta sin ettåring i en förskola med en barngrupp på 25 barn. (SVT)

Det här rådet är väl lite väl drastiskt och kanske inte helt realistiskt för en majoritet av föräldrar. Å andra sidan är Rossana Dinamarca ute och cyklar.

Att förskolan skulle handla om att ersätta föräldrarna håller inte Rossana Dinamarca med om, utan menar att barnomsorgen är en pedagogisk verksamhet som i forskning visat sig ha väldigt positiva effekter för barn som börjar förskolan tidigt. ”Det är ingen som tror på att vi kan gå tillbaka till något hemmafruideal”, säger hon.

– Som politiker måste du bli lite mer upplyst tycker jag, för i dag pratar barnpsykologer, läkare och terapeuter världen över om att anknytningsteorin är någonting som vi måste ta till oss. Och istället för att dissa om hemmafruideal måste man vidga sina vyer och ta till sig, svarar Eva Rusz. (SVT)

De studier man har kring det är från 80-talet. Hur barnen mår och utvecklas i den verksamhet vi har efter nedskärningarna på 90-talet tror jag ingen har velat forska kring ännu. Men nu lär det vara på gång ett forskningsprojekt i Göteborg som ska ta upp det här.

Det är positivt att Skolverket äntligen har en insikt om att det är små barn det handlar om.

– Vi är naturligtvis väldigt oroliga över den här utvecklingen, för att det måste finnas en rimlig förutsättning att göra en bra verksamhet. Dels att barnen ska vara trygga och säkra, det är ju ändå barn det handlar om, ganska små barn faktiskt, säger Ingrid Lindskog, enhetschef på Skolverket. (SVT)

Men å andras sidan har visst omsorgen inte någon plats. Så det där med anknytning och mänsklig omsorg har väl inte landat hos Skolverket än.

– Det finns ju en läroplan som säger att det ska handla om en pedagogisk verksamhet och inte förvaring och då måste det finnas rimliga möjligheter. (SVT)

Om inte barnens grundläggande behov tillgodoses är den övriga verksamheten inte mycket värd. För vad skapar man för blivande elever om man skapar institutionsskadade barn. Den verksamhet man ska ha som grund måste ha den mänskliga omsorgen och anknytningen som grund.

Malin Broberg legitimerad psykolog, docent på Göteborgs Universitet och delförfattare för en bok om anknytning i förskolan:

– En ettåring som börjar på förskolan, är fortfarande väldigt, väldigt liten. När de blir ledsna för att de är trötta eller hungriga så behöver de hjälp med att reglera den känslan. Och det är det som pedagogerna behöver bemöta och ge dem. Och om man inte får det så finns inte grunden för en trygg självkänsla. (SVT)

Både Barnombudsmannen och Kommunal går nu ut med att de vill ha maxtak när det gäller storleken på barngrupperna. Men det lär det inte finnas någon politisk vilja till — än.

Uppdatering 121206
Idag skriver och Läranas tidning om kraven på maxtak från Barnombudsmannen och Kommunal.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 05 december 2012 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , , , ,

3 svar till “Sätt inte småbarnen i förskolan

 1. Janne

  05 december 2012 at 22:04

  Skönt att du skriver om detta. Själv kippar jag efter andan i det konstanta flödet och min f.n. Twin Peaks-liknande jobbvardag.

  Kommentera och twittra i korta stötar känns lagom för mig…

   
  • Maths

   06 december 2012 at 07:05

   Man kan behöva twittra om det också, även om det blir lite väl kortfattat där. Men det verkar vara en kanal där folk på något sätt ändå utbyter tankar och idéer. Den kanalen kanske också passar i dagens snabba, lite adhd-liknande samhälle. Huvudsaken är frågan tar plats i debatten!

    
   • Janne

    09 december 2012 at 12:56

    Ja. Att den tar plats och syns. Men också att den ges utrymme att bli mer än några fiffiga slagord. Där har bloggen – och bloggandet – stort värde.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: