RSS

Råd från Skolverket är tydligen inte bindande

05 Dec

Det finns mycket att säga kring det SVT tar upp kring de stora barngrupperna på den så kallade förskolan. En sådan intressant fråga är vilken status råd från Skolverket har.

I vanliga fall får vi höra att det som Skolverket skriver är bindande. Vi måste följa det. I frågan om barngruppernas storlek tycks inte det gälla.

Skolverkets råd är att det inte ska vara fler än 15 barn i varje grupp. I deras ”Allmänna råd för kvalitet i förskolan”, står det att deras kunskapsöversikt visar att: ” riktmärket för en gruppstorlek om ca 15 barn är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt”. (SVT)

Varför har inte det drivits igenom, kan man undra. Men här kan man hävda att det inte står i skollagen för där står det att de ska ha ”lämplig storlek”. Vad är det?

Men det är klart, att när förskoleministern Nyamko Sabuni uttalar sig så skjuter hon ner Skolverkets allmänna råd och då ger det ju inte någon större tyngd.

– På en förskola är vi individer, och individer måste vi ta hänsyn till, då duger inte med genomsnittliga tal, som vi alla ska passa in i.

Fast vad baserar du den forskningen om barnpsykologi på?

– Det behövs inte vara forskning för att säga att barn har olika behov. Barn har olika behov. Både av omsorg och tillsyn och lärande.

Och vissa har behov av grupper på 35 barn?

– Nej, vissa har inte behov av stora grupper men jag säger bara att den dagen vi fastställer en nivå, som vi säger att alla ska hålla, då tror jag att vi har gjort alla barn en otjänst, säger Nyamko Sabuni (FP). (SVT)

Vissa har inte behov av stora grupper? Vad betyder det? Vissa? Sabuni visar sin okunskap och att det finns andra politiska aspekter som väger så mycket tyngre.

Så det är kanske inte så konstigt att Skolverkets allmänna råd inte tillämpas som det är tänkt. Det är bara vissa aspekter av verksamheten inom den så kallade förskolan som är intressanta och värda att ta på allvar.

Men vi kanske ska strunta i Skolverket? Det verket skriver kanske inte har den status som man kan tro. För vore det så, då skulle väl kommunerna har rättat sig efter det här också. Eller?

Nej, ärligt talat. Det här handlar inte om Skolverket och dess status. Det här är en central politisk fråga. Jag tror vi här har helt andra och ideologiska tankar i botten. Och det rår inte Skolverket på, även om deras tankar är nog så välgrundade. För här är det andra normer och värden som gäller.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 05 december 2012 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , ,

2 svar till “Råd från Skolverket är tydligen inte bindande

 1. Janne

  05 december 2012 at 22:00

  I skolverkets skrift om allmänna råd för kvalitet i förskolan hänvisar man till den s.k. ”kvalitetsparagrafen”, en paragraf i skollagen som man citerar (något förkortat) på följande vis:

  ”Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk verksamhet erbjuda barn fostran och omvårdnad./…/ För bedrivande av förskoleverksamhet /…/ skall det finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Barngrupperna skall ha en lämplig sammansättning och storlek. Lokalerna skall vara ändamålsenliga. Förskoleverksamheten /…/ skall utgå från varje barns behov. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling skall ges den omsorg som deras speciella behov kräver. Lag (1997:1212).”

  Paragrafen som sådan har förvandlats till fler paragrafer i och med förändringen av skollagen, och i vissa fall har beskrivningarna luddifierats något (i mitt tycke).

  Hursomhelst; kontentan av de allmänna råden är att de bör följas, ”såvida det inte går att visa att man handlar på andra sätt som leder till att kraven i bestämmelserna uppnås”. Bevisbördan hos de förskolor där det förekommer grupper på 35 barn (eller allt över 15 om man ska vara riktigt noga) torde därmed vara rätt tung.

  På vilket sätt kompenserar man alltså för de sinnessjuka gruppstorlekarna?

  Fast det gäller ju att frågan ställs. Och av någon med lite mer tyngd bakom sig än en kommentator på en förskoleblogg någonstans på nätet… 😉

   
  • Janne

   05 december 2012 at 22:01

   Bestämmelserna i fråga är alltså den s.k. kvalitetsparagrafen… Jag var lite otydlig där.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: