RSS

SVT uppmärksammar jättegrupperna på förskolan

04 Dec

Minst en gång varje år sedan ett par år tillbaka, blir det rubriker om hur stora barngrupperna är på dagis (aka förskolan). Den här gången är det SVT, som i sin granskning av barnomsorgen, tar upp frågan om jättegrupperna.

Man tar upp det är i tre artiklar. [1, 2, 3] De bygger framför allt på en undersökning bland landets barnskötare.

Det intressanta är att man har frågat barnskötare. Troligen var det ett klokt val, eftersom förskollärare allmänt har en tendens att vara lojala mot den rådande trenden och de stora barngrupperna, samt under de senaste åren har matats med löften om högre status och mer lön. Det är helt i linje med att det är barnskötarna reagerar på låga bord, vilket inte förskollärare verkar göra.

I vår undersökning är det så många som 13 procent av alla avdelningar som har 25 barn eller fler. Och det finns faktiskt grupper med mer än 34 barn – det uppger 5 procent av barnskötarna.

Våra siffror visar också att personaltätheten på förskolan är lägre än man tidigare trott. Enligt Skolverkets siffror är den 5,3 barn per personal i genomsnitt. Den utgår från alla barn inskrivna i förskolan i en kommun dividerat med antalet årsarbetare inom förskolan i kommunen.

SVT har istället begärt att få uppgifter om den personal som faktiskt arbetar med barnen på avdelningen, omräknat i heltid, med resurspersoner för särskilda barn borträknade.

Då blir genomsnittet 6,1 barn per personal, på småbarnsavdelningar 4,8 och på storbarnsavdelningar med flest barn över tre år, 6,8 barn per personal. (SVT)

Sedan verkar det finnas en myt kring Stockholm, att här skulle det vara enligt de normer som finns.

– I Stockholm har man rekommenderat att det ska vara 18 barn per grupp, och det måste ju ha funnit ett syfte med det. Nu är det den dubbla storleken på grupperna, säger Katrin Chieux, också hon förälder till ett barn på Ugglan. (SVT)

Men så här det ju inte. Blandformerna utgör kanske 50% av alla avdelningar — eller vad man nu ska kalla dem. Men det är ändå bara de traditionella småbarns- och syskongrupperna som man ser och jämför med. Även här finns det torg och hemvisten och annat som inte är så barn eller ens människovänligt. Kreativiteten när det gäller att komma runt barnantalet är stort och officiellt kan man hålla ryggen fri.

Faktum är att det har framkommit att även Skolverket har blivit lurat och inte alls vet hur det ser ut på avdelningarna. Ingen har ännu brytt sig om att ta reda på det. Men nu ska man visst försöka ta tag i det här.

Berit Jirdén, förskolechef på förskolan Ängstugan i Spånga säger först att det finns tre avdelningar:

– De här rummen är gjorda för tre grupper, för avdelningar, och har vi tre avdelningar här idag.

Sedan ändrar hon sig. Två av avdelningarna finns bara i teorin:

– Det är 34 femåringar, men de är uppdelade i två 17-grupper säger vi, så i praktiken så är de här barnen mixade och träffas över avdelningsgränserna, som finns i teorin, säger Berit Jirdén, (SVT)

Sedan har vi två citat där stackars förskolechefer får försvara sin verksamhet. För egentligen kan de nästan inte alls påverka antalet barn i grupperna. Det finns andra som styr det. Men det som vi ska notera här är att det hänvisas till läroplanen. Den är alltings mått och det som inte fokuseras där, det finns inte. Och en sådan sak är den mänskliga omsorgen. Det enda argument som gäller är barns lärande, vilket just läroplanen betonar.

– Museibesök och utflykter och sådant drar vi in på, står det inte i läroplanen att vi måste göra museibesök så är det självklart det vi stryker först, säger förskolechef Ann Louise Saarinen.

Samtidigt som grupperna har blivit större har kraven på vad förskolan ska lära ut ökat och förtydligats. (SVT)

– Vi ser ju hur barnen mår och vi har pedagoger som jobbar barnens lärande och utveckling. Vi har även ett nära samarbete med vårdnadshavarna när det gäller barnens utveckling, säger hon.

[…]

Men förskolechef Berit Jirdén tycker inte att det finns några problem.

– Nej, när all personal är på plats då har vi en bra verksamhet. Det är viktigt att vi har en lämplig sammansättning, säger hon. (SVT)

Ta sedan det som sades ovan om hur många vuxna det finns per barn och fundera över hur citatet nedan påverkar den ekvationen.

Men ungefär en arbetsdag i veckan för varje pedagog går åt till planering av verksamheten. Med rast och planeringstid innebär det att det i praktiken ofta är två vuxna som är med barnen. (SVT)

Är det här stora barngrupperna bra för barnen? Självklart inte! Men som argument skulle man kunna få höra att barn är kompetenta. Ett ”argument” som är helt obevisat och som lägger locket på alla vidare diskussioner. Men behöver ju inte ta hänsyn till barnen, för de klarar sig ju själva. Det anses till och med i vissa kretsar som något att eftersträva att barnen ska klara sig själva, att de liksom lär bättre av varandra.

Internationell forskning visar att det faktiskt är viktigare att ha små barngrupper än att man har gott om personal, detta för att barnen ska kunna skapa trygga relationer, berättar den legitimerade psykologen Malin Broberg som är medförfattare till boken ”Anknytning i förskolan”.

– Vi tycker att 18 barn är gränsen i en storbarnsgrupp. Det är för överblickbarhetens skull och för kontinuiteten, men också för att vi inte tycker att det ska vara mer än fem barn per vuxen, inte heller bland de större barnen, säger Malin Broberg.

Hon menar att det finns studier som visar att barnens stress skar ju fler vuxna de har runt sig. Med fler än fyra vuxna uppstår det lätt stressituationer då barnen inte vet vem som ska möta dem för dagen och vem som ska finnas där när de behöver det.

Malin Broberg tror inte att lösningen på problem med stora avdelningar är mer personal. Hon menar att på stora enheter med väldigt många barn och mycket personal så är risken större att barnen känner sig vilsna och osäkra. (SVT)

Nu ska man tänka att de här artiklarna tar ett barnperspektiv. Men det finns ett arbetsmiljöperspektiv också. Hur tror man att det är att jobba på dessa jätteavdelningar? Hur tror man att de vuxna som finns där ska orka möta alla dessa barn? Vem orkar ha det där ledsna barnet i knät? Vem klarar av att trösta? Vem kan över huvud taget fokusera på barnen när det finns så mycket viktigare saker att fokusera och tänka på?

Och vem ska föräldrarna ställa till svars? Den redan väldigt klämda förskolecheferna? Förskollärarna? Nej, knappast. Ansvaret ligger högre upp. Det här handlar om vilka politiker vi väljer och hur de förhåller sig till finansieringen och vilka prioriteringar de gör.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 04 december 2012 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , ,

4 svar till “SVT uppmärksammar jättegrupperna på förskolan

 1. Janne

  04 december 2012 at 22:43

  Jag vet inte om det klassas som någon form av förräderi när just jag säger det här, men familjedaghem är ett barnomsorgsalternativ som har både det pedagogiska innehållet, omsorgen och de små, åldersblandade barngrupperna. Kort sagt, de kör över oss i förskolan på alla plan.

  Ja, skulle vara det där med bristen på förskollärarutbildad personal, då. Och friheten att bara följa läroplanen om de vill.

  Men annars, så….

  Som förälder till barn i familjedaghem – och med den insikt som följer av att jobba i samma kommuns förskoleverksamhet – kan jag bara jämföra min arbetssituation med mina barns ”dagmamma” och avundas.

   
  • Maths

   05 december 2012 at 17:58

   Intressant! Tyvärr hindrar min trånga bostad mig från att själva bli dagpappa. Så kanske jag skulle ha en fru som tjänade lite mer också. Vore kanske ett alternativ annars.

   Sett ur barnens perspektiv är det även positivt med små grupper och inte så många vuxna att knyta ann till.

    
   • Janne

    05 december 2012 at 19:36

    Jag sitter i en liknande sits. Bor kanske lite i trängsta laget. Dessutom säger min fru bestämt ”NEJ” när jag kastar ut förslaget. 😉

     
    • Maths

     05 december 2012 at 20:38

     Försök med argumentet att din arbetssituation skulle bli bättre. 😉

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: