RSS

Bluff över internet och telefon

02 Dec

Människan är ett väldigt intelligent djur, det tror jag vi kan vara överens om. Men hon är också väldigt godtrogen och ganska lättlurad. Det kanske inte är så motsägelsefullt som det kan låta. Båda de här sidorna märks på internet, där vi hittar bedragare och bedragna.

Det här tas upp i en artikel i DN idag om att blufföretag luras för miljarder. Artikeln handlar väl mest om bluffakturor, men en fakta ruta handlar också om vad vi ska göra när det gäller telefonförsäljning.

Varning bluff

I många fall känns det som om bedrägeriet inte skulle ha lyckats, om folk bara hade stannat till och funderat på om det som sägs/skrivs är rimligt, om folk bett om betänketid eller väntat med att klicka eller säga ja bara någon minut. Är det här rimligt? Vill jag verkligen det här? Har den här personen rent mjöl i påsen?

Det som fångar mitt öga är fram för allt att det ofta finns mer eller mindre uttalade hot, som det kan vara svårt att inte agera på, och hur pass organiserat det kan tänkas vara.

”Vidare är hotet om polisanmälan av utpressningskaraktär. Kravbrevet strider mot god sed vid inkasso.” Trots ordvalet ”utpressningskaraktär” anser Hagman att det inte går att styrka uppsåt.

Något som fått Peter Forsman att gå i taket. Han ser i stället tydliga mönster bakom bedrägerierna och starka kopplingar till grovt kriminella personer. Det finns några tydliga huvudmän som återkommer hela tiden ju mer man nystar i härvan av snabbt bildade bolag och inkassohot. Länkarna bakåt leder såväl till La Reinehärvan i början av 2000-talet som till de ofta omskrivna och anmälda modemkapningarna under samma tid.

Peter Forsman efterlyser en samverkan mellan myndigheter på samma sätt som brittiska NFA, National Fraud Authority, bedriver. Han pekar på den aktion som startat i Malmö, där nio myndigheter dragit i gång operation Draupner, en samordnad aktion mot bedrägerier.

Svenska Handels har en PDF-fil, Anmälan till Polismyndighet, som man kan fylla i och en sida om att Hantera bluffakturor. Polisen har en egen sida om fakturabedrägerier.

Bedragare och tjuvar har alltid funnits och kommer alltid att finnas där människor möts i stor mängd. Så vi får väl använda vår inbyggda intelligens till att vara vaksamma mot bluffmakare på internet och skaffa oss kunskaper som gör att vi kan genomskåda dem.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 02 december 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: