RSS

De ryska hackarnas prislista

01 Dec

Det är inte bara Facebook och Google som gör pengar på dig. I en rapport från säkerhetsföretaget Trend Micro bedrivs hackandet av privatpersoner, företag och institutioner på ett affärsmässigt sätt. Man har undersökt hur mycket det kostar att i Ryssland skaffa sig det man behöver för att attackera andra på nätet.

Genom att hänga på de forum där de ryska hackarna håller hus, har man lyckats uppfatta hur transaktionerna går till och vad olika verktyg kostar. Priserna verkar mycket överkomliga. En överskådlig sammanställning av prislistan hittar man på TechWorld. Det svåra verkar vara att få den där kontakten med en säljare. Måste man kunna ryska?

Det här kan man idag läsa om i DN där man bland annat har artiklarna ”Hackarna gör upp om att stjäla din identitet” och ”Så skyddar du dig från databrott”. Själva rapporten kan laddas ner på Trend Micros blogg som en PDF-fil.

Ryska hackarnas prislista

Listan är intressant eftersom man får en liten inblick i hur någon kan ta sig in i datorn och hur den sedan kan utnyttjas för att attackera andra eller ta sig in på ditt bankkonto.

Men det är inte bara vad som finns i rapporten och vad det kostar som är intressant. Man kan också titta på vilka operativsystem det gäller.

På sidan 15 i rapporten står det nämnt att man kan köpa ett rootkit för Linuxsystem till ett pris av 500 dollar. Letar man efter Mac, så hittar man en uppgift på sidan 20 men då bara i samband med MS Office 2011. Resten är alltså sånt som rör Windows.

listan i DN över hur man kan skydda sig, bör fortfarande kompletteras med att byta operativsystem. Det handlar då inte om Window 8 — som förresten redan är hackat trots det stora säkerhetstänket — utan om Linux eller Mac.

Dessutom bör man se över hur man ska skydda sin webbläsare. Nu använder jag nästan bara Firefox, så jag vet inte hur det är med Chrome, Internet Explorer eller Safari, men i Firefox kan man installera några tillägg som ökar chansen att inte dra på sig något virus. Ett måste är NoScript, men också Flachblock och RequestPolicy.

Återstår sedan bara att göra något åt buggen i stolen.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 01 december 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: