RSS

Anknytning och trygghet inom barnomsorgen

29 Nov

Jag läser i Lärarnas tidning om boken ”Anknytning i förskolan. Vikten av trygghet för lek och lärande”. Jag känner att det här är en bok som lyfter något mycket viktigt, men också idag mycket försummat. Boken lyfter nämligen tankar kring omsorgen, den mänskliga omsorgen av små barn.

Boken verkar ta upp min åldersgrupp: 1-2-åringarna. Så jag verkligen välkomnar den här boken.

Förutom de senaste årens ambitioner att höja nivån på lärandet inom förskolan har det också skett organisatoriska förändringar med större barngrupper och lägre personaltäthet. Detta sammantaget är enligt forskarna inget som gynnar 1—2-åringar som just genomgår den oundvikliga separation från sina föräldrar, som det innebär att börja i förskolan.

Det har tyvärr också skett en attitydförändring till barnen där deras behov av omsorg och närvarande vuxna inte finns med längre. Till en del beror förändringen på att man faktiskt inte ute på avdelningarna inte orkar med den mängd relationer det handlar om. Vare sig barnen eller de vuxna gör det.

Dels handlar det också om att arbetsuppgifterna förändrats. Allt mer tid ska läggas på annat än närvaro med barnen. Omsorgsarbetet ger inga poäng någonstans i systemet idag.

Författarna menar att både förskolans innehåll och organisation måste anpassas för att ge barnen tid att skapa en trygg relation till en person som kan lyssna, bekräfta och trösta — helt enkelt fungera som en vikarie när föräldern inte är där.

— Vill vi att förskolan ska vara utvecklande och stimulerande för barnen då måste vi också ta hänsyn till deras behov av omsorg, säger Malin Broberg.

Vistas barnet på dagis 40-50 timmar per vecka så är vi faktiskt mer än vikarier. Det blir då väldigt viktigt att barnen upp till 3 år får möta vuxna som engagerar sig i dem och kan förstå hur man som vuxen bygger tryggheten hos barnen.

Boken är utgiven av Natur & och Kultur. (Adlibris) Den är skriven av Malin Broberg, Anders Broberg och Birthe Hagström.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 november 2012 i anknytning, Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: