RSS

Livet och skitsnack

15 Nov

Så har jag då deltagit i den tredje sammankomsten om pedagogisk dokumentation. Det blir både mer mystiskt och mer oroväckande.

Jag har tidigare skrivit om hur kursledaren sagt att hon inte vet vad en pedagogisk dokumentationen är. Att då hålla i en kurs där folk ska får lära sig det är inte så seriöst. Tänk hur det skulle vara att lämna bilen till en meck som inte vet hur man byter bromsar. Det ger inte heller oss kursdeltagare något att gå på när vi ska försöka få ihop våra egna små alster.

Den här gången blev vi ännu mer förvirrade. För nu visst hon plötsligt vad den pedagogiska dokumentationen är för något: den pedagogiska dokumentationen är ett förhållningssätt till livet, ett förhållningssätt. Blev vi klokare? Har vi på ett bättre sätt avgränsat vad just den pedagogiska dokumentationen är för något?

Nej! Det här är bara ett banalt påstående med skenbart djup. Det går inte heller att argumentera emot, utom med att det är för luddigt. En närmare analys blir inte möjlig.

På slutet kommer det också in ett skrämmande inslag. Vi får höra att vi alla har ett ansvar i varje situation vi befinner oss i, vilket väl känns sannolikt. Men kursledaren säger sedan att vi då ska ta diskussioner kring de saker som kommer upp här, på kurstillfällena, inte snacka skit vid andra tillfällen.

Jag kom mig aldrig för att fråga henna vad skit betydde i det här fallet. Vad skulle vi kunna prat skit om? Henne? Grunden för REi?

Naturligtvis ska vi inte snacka skit och förtala andra människor, men i ett öppet och fritt samhälle har vi vår fulla rätt att i olika sammanhang diskutera sånt som angår oss och som vi reagerar på. Allt annat är åsiktsförtryck! Och REi-folket gör ju en stor affär av att deras filosofi har en demokratisk grund. Då kan ett förbud att ventilera sina invändningar på annat håll, utanför våra sammankomster, bara uppfattas som att allt snack om demokrati är rent hyckleri.

Men åter ingen har vi en signal som säger: kom inte med någon kritik mot vår ideologi! Så länge du håller med oss är du välkommen, annars kan du gå din väg till förbannelsen. Så undviker man en seriös diskussion om hur vår gemensamma verklighet ser ut.

Det var väl ett annat budskap, att om vi inte ställde upp på de här idéerna, då skulle vi inte vara där. Problemet, kära kursledare, är att den här kursen är beordrad. Stadsdelen har som policy att alla ska gå den. Då kan inte hon sålla bort några. Inte heller kan vi bara dra oss ur, för det kan få allvarliga konsekvenser för oss.

Nu fanns det även intressanta och relevanta saker som vi kom in på. Frågandets konst var en sådan sak, liksom att om vi vuxna kunde känna ett genuint intresse för, inte bara barnen, utan också de saker vi barnen är intresserade av och sånt som vi själva vill ge dem, då är det lättare att få barnen med sig. Att känna sig sedd och bekräftad av någon som är entusiastisk brukar kännas medryckande och skönt.

Man skulle också kunna diskutera om hur stort behov barn har av vuxna och varför de så fort vänder sig till oss vuxna. Är det för att vi kan något och att de räknar med hjälp? Eller är det av ohejdad vana och att vi bör bryta den vanan? Själv tror jag att barnen har ett stort behov av oss.

Och så känns det skönt att kunna sitta ner och diskutera med andra om projekt och upplevelser vi ändå har gemensamt. För det är så sällan vi hinner sitta ner och reflektera och utbyta erfarenheter på det här sättet. Kanske är det viktigare att få tid att reflektera än att vi hinner med den där estetiskt riktiga dokumentationen som blir tjusig att hänga i hallen.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 november 2012 i Jobbet, REi

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Livet och skitsnack

 1. Janne

  15 november 2012 at 22:58

  Ho ho! Läser de månne din blogg? 😉

   
  • Maths

   16 november 2012 at 07:14

   Vet inte, men tanken slog mig. Dom har i alla fall inte valt att kommentera. Eller så känns det i rummet hur skeptiska vi är.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: