RSS

Mindre grupper ger behörighet

11 Nov

TT har gjort en genomgång av statistik från Skolverket och kommit fram till att det bara finns 29 högstadier i landet där alla elever får behörighet till gymnasieprogram. Det finns 1.700 högstadieskolor i landet och man undrar då vad som är gemensamt för dessa 29 skolor.

Visst finns det en hög andel privata skolor och man undrar om det finns någon av de stora bolagen bakom någon av dem. Men det är inte det som är den gemensamma nämnaren.

Nej, det gemensamma är att de har relativt få elever i klasserna!

Hela 21 av de 29 är fristående skolor. Gemensamt för alla är att de har relativt få elever. Och det är en del av förklaringen till att de lyckas, bedömer Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting:

– Det är lättare att lyckas med 25 än med 125 elever. Vi vet också att höga förväntningar på eleverna och tidigt stöd för dem som behöver det är viktigt för bra resultat. (SvD)

Det här har man kommit fram till i en annan svensk studie, så det kan finnas ett mönster här.

The report shows that students from small classes in grade 4 to 6 consistently have better results than students from large classes. Those in small classes had better cognitive and non-cognitive skills, had better scores on standardized national tests in grades 6 and 9, perceived themselves as having more self-confidence and greater endurance.

The differences in school outcomes persisted throughout the rest of their compulsory schooling. The probability of going on to higher education was also greater for students in small classes. Those who were in small classes also earned more money as adults. A reduction in class size of five students entailed more than 3 percent higher wages. (Expertsvar.se)

Det känns som om man slagit huvudet på den berömda spiken. För kanske är det så att ”skolans kris” handlar om gruppstorleken? Tänk om det är den enklaste lösningen: att se till att det finns resurser för att få ner antal elever i klasserna.

Och tänk om det måste börja redan på dagis? Om barngrupperna inom barnomsorgen inte heller får vara för stora?

Tänk om vi behöver återställa läget när det gäller storlek på barngrupper och klasser så som de var före 1990? Alltså tiden innan alla nedskärningar. Tänk om det är så enkelt?

Uppdatering 121111
Se också DN.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 november 2012 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: