RSS

Kurs i språkhandlingsplan

07 Nov

Sedan ett år finns det i min stadsdel en språkhandlingsplan. Nu har jag fått gå kursen och försöker smälta dagens intryck.

Redan från början får vi veta att planen egentligen inte handlar om språket. Nej, den handlar om förhållningssätt och bemötande. Jag tycker mig känna en viss likhet med den kurs i pedagogisk dokumentation som jag också går just nu. Båda utger sig för att vara en sak, men är egentligen något annat. Förvirrad, någon?

Men det handlar egentligen inte eller om barns språkutveckling i största allmänhet. Även om vi inte fått reda på bakgrunden till planen, så gissar jag att den uppstod som ett sätt att lösa följande lilla problem från läroplanen.

Förskolan skall sträva efter att varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål.

För i planen talas det om interkulturalitet och modermål på ett sätt som gör målgruppen tydlig. Men under dagen har vi ändå tagit upp språkutvecklingen lite bredare än så.

Problemet är att man utifrån läroplanen kan hävda att alla barn som har ett annat hemspråk än svenska, ska få hemspråkslärare. Det här kan riskera att spräcka vilken kommun som helst, vilket lagstiftarna borde förstått. Men genom att på olika sätt tala om att vi minsann har metoder att stötta och uppmuntra andra språk än svenska, kan man behändigt runda det här, även om det blir med en hel del ”fusk”.

Ändå är alla barn inkluderade, för det talas även allmänt om språkutvecklande arbetssätt och man lutar sig här mot Veli Tuomela, vilket känns bra på många sätt.

Men jag behöver, som sagt, smälta det här lite. För det finns väl saker i det här som inte inte känns så självklara precis. En del är sånt där allmänt ludd som så lätt far ur folk i den här branschen nu för tiden, medan annat mer handlar om hur man har gjort urvalet av folk som får komma till ”tals” i planen.

Sammanfattningsvis har ändå dagen varit väldigt trevlig och som vanligt så får man höra mycket om hur andra har det. Vi ska inte heller underskatta möjligheten att få sitta och prata i lugn och ro om saker som rör jobbet. Det är en bristvara i vanliga fall, trots att det ska vara en av grunderna i verksamheten.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 november 2012 i Jobbet, Språk

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: