RSS

Microsoft struntar i webbläsarvalet

27 Okt

Är det någon som kommer ihåg webbläsarvalet? Det här gäller Microsofts operativsystem där det i EU ska finnas ett val mellan fler webbläsare än Internet Explorer. Är det någon som har fått göra ett val? Möjligheten ska ha funnits i två år. För Microsoft verkar ha struntat i det.

Nu riskerar bolaget att få böta 50 miljarder. Så kan det gå när man gör allt för att strypa konkurrensen!

I inlagan uppger EU-kommissionen att den har kommit fram till den preliminära slutsatsen att Microsoft inte har lyckats erbjuda ett fritt val med hjälp av en förvalsmeny i Windows 7 Service Pack 1, som släpptes i februari 2011. Följden är att miljontals europeiska Windows-användare aldrig fått veta att de har kunnat välja webbläsare mellan februari 2011 och juli 2012.

Microsoft medger att förvalsmenyn inte har visats under den perioden, skriver kommissionen. Den kräver att programföretaget visar att Windows-användarna har erbjudits möjligheten att kunna välja andra webbläsare än Microsofts Internet Explorer sedan december 2009.

Klagomålen från EU-kommissionen är ett formellt steg i en pågående granskning av Microsoft. Företaget har blivit underrättat och kan svara i skrift eller i ett förhör, uppger kommissionen. Därefter tar den ett slutgiltigt beslut. I slutändan kan granskningen leda till att Microsoft döms till böter på upp till tio procent av omsättningen. Vilket skulle betyda ett bötesbelopp på runt 7 miljarder dollar eller nära 50 miljarder kronor.

Det är helt klart att ett monopol på ett så grundläggande område som operativsystemet på PC-datorer ska kosta om man inte släpper in konkurrenters applikationer.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 oktober 2012 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: