RSS

Var i hjärnan sitter empatin?

26 Okt

Vi ska ju jobba med barns empatiutveckling och hur man gör det är väl inte helt klart. Nu tror man i alla fall att man vet var empatin sitter i hjärnan. Det är i den främre den insulära loben.

Under ledning av forskare från Mount Sinai School of Medicine i New York har man genom hjärnröntgen kommit fram till att att det är i främre delen av insula som känslan av empati kommer ifrån.

Det här visar att vår empatiska förmåga är medfödd och var den sitter, samt att det finns tillstånd där den är nedsatt. Men eftersom det här är vetenskap, så kommer det att dröja ett tag och ta fler studier innan man mer med säkerhet har förstått den här mekanismen.

Forskarna tar sikte på de tillstånd som på olika sätt har en brist på inlevelse i andra som en del i diagnosen.

According to Dr. Gu, this study provides the first evidence suggesting that the empathy deficits in patients with brain damage to the anterior insular cortex are surprisingly similar to the empathy deficits found in several psychiatric diseases, including autism spectrum disorders, borderline personality disorder, schizophrenia, and conduct disorders, suggesting potentially common neural deficits in those psychiatric populations.

Mitt intresse är hur man kan hjälpa barn, med eller utan diagnos, att på bästa sätt få tag i sin inlevelseförmåga. Går den över huvud taget att påverka? I så fall hur? Har vi någon empatipedagogik, som dessutom tar hänsyn till barns utveckling?

Kanske handlar det om ”use it or loose it”. Får eller kan man inte använda förmågan går den då förlorad? Och hur ser det ut på våra så kallade förskolor? Har vi en miljö som gynnar empati? Eller snackar vi bara om det?

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 oktober 2012 i Jobbet, pedagogik

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: