RSS

Skolverket undersöker bristen på män

24 Okt

Jag brukar ha koll på nyhetsflödet från SVT, men nu läser jag hos Mats att nästan ingen man vill bli förskollärare. Det är ju ingen nyhet precis. Nyheten är väl att Skolverket ska hitta på något för att ändra på det.

Och det går tydligen snett redan under utbildningen.

Även på förskollärarutbildningen är det få män. Hösten 2011 började 2.241 personer studera på någon av de 32 förskollärarutbildningarna i Sverige. Av dessa studenter var 173 män. Ett år senare hade var fjärde man valt att inte fortsätta. Det visar nya siffror från Högskoleverket som Statistiska centralbyrån tagit fram.

Lite handlar det om hur ekosystemet ser ut. Det krävs någon form av kritisk massa för att det ska lossna. Kommer vi över den har nog spärren släppt.

Därför är det synd att så många hoppar av. Men det är ju också ett tecken. Varför är det en stöttesten redan på utbildningen? Vad händer där? De män som hoppar av gör det innan de har hunnit komma ut på de kvinnodominerade arbetsplatserna.

Kanske skulle det underlätta om männen som ändå tagit steget in i utbildningen slipper höra om den kvinnliga professionen. Min dotter säger att det finns medelålders lärare på Universitetet i Stockholm som talar om det kvinliga yrket och systerskapet på arbetsplatserna.

Det här är något som just medelålderskvinnor kan omhulda. Men de unga människor som går där nu har vuxit upp i en annan tid där gränserna mellan vad som anses manligt och kvinnligt har blivit mindre tydlig. Och fram för allt är det väl kvinnorna som hunnit längst. Men vad ger det för bild till de killar som ändå har tagit steget?

Nu ska det alltså utredas och fort ska det gå, för vi har visst ”halkat efter” och så kan vi inte ha det.

– Tyvärr upplevs inte förskolläraryrket i dag som om det är öppet för män och det behöver vi försöka ändra på, säger Mia Heikkilä, jämställdhetsexpert på Skolverket.

Vid årsskiftet ska myndigheten presentera hur förskolan ska bli en arbetsplats för både kvinnor och män. Nu görs en kartläggning och analys av de åtgärder som hittills genomförts. Dessutom ska andra länder studeras, däribland Norge, för att se hur de lyckats få fler män till förskolan.

Det är i och för sig intressant att se hur vi ska få fler män till det som idag kallas förskolan och är en egen skolform. Sånt borde väl locka? Vi får önska Mia Heikkilä lycka till, dessutom när tidsmarginalen är så pass knapp att hon lär få tänka snabbt. Eller är resultatet redan klart?

Ett litet tips till Mia är att vända på steken och istället fråga: varför ska vi ha kvinnor inom förskolan (barnomsorgen, dagis)? Vad bidrar de med för värde som inte en man kan ge? Den tid då barnomsorgen var en väg ut på arbetsmarknaden för kvinnor är väl över? Nu finns det många fler möjligheter för dem, fler än vi män har.

Så hur får vi bort den stenhårda könsstämpeln på den här verksamheten? För det är väl det som är problemet, eller? Och skulle kvinnorna acceptera den nya ordningen? Jag får en känsla av att vi kanske ska börja med lärarna på universitetet.

Hur det än resultatet av undersökningen blir, så lär det inte bli något lättköpt. Så det här lär väl fortsätta i många år till.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 oktober 2012 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: