RSS

Förskolan är till för föräldrarna

18 Okt

Idag skriver Malin Wollin i Aftonbladet att förskolan är till för föräldrarna. Ni som har läst mitt inlägg Verksamhetens grund — tjänsten och uppdraget ser att jag i grunden håller med henne.

Jag vill också tillägga att det inte bara är en lyxig bekvämlighet att få ha sitt äldre barn på dagis 15 timmar när man har ett barn under ett år hemma. Det är överhuvudtaget en lyx att ha något barn på dagis. Vi pratar inte mänskliga rättigheter eller barnkonvention här, utan det handlar om en politisk kamp att med skattemedel göra det möjligt att ha barn på något som dagis, eller förskola om ni nu vill kalla det så.

Sedan kan man fundera över henne slutkläm. Vuxencurling? Ja, kanske det.

Förskoleivrare, som helst skulle se att barnen bodde på förskolan och att föräldrarna hämtade dem varannan helg, gillar att prata om utveckling.

Utveckling slutveckling. Små barn utvecklas av allt och ingenting. Små barn kan ha hur tråkigt som helst i hemmet med mamma vid diskhon och ändå bli sociala toppstudenter.

Förskolan är till för föräldrarna. Så ha inte dåligt samvete för att du handlar innan du hämtar. Men snälla, lämna inte bort din tvååring 35 timmar i veckan för att du ska gå till öppna förskolan och dricka kaffe med en sovande bebis.

Något som väl för anses som ett faktum, är att många unga föräldrar idag försöker leva ett liv som ungkarlar men där man ändå ska ha barn. Man vill ha allt utan att behöva prioritera eller välja bort. Barnet ska in, om än med skohorn.

Det man ska komma ihåg är att det här fortfarande är en skattefinansierad del av välfärden. Så länge som det finns en majoritet i rikdagen för en gemensam barnomsorg, har alla föräldrar en chans att kombinera arbetsliv och studier med att ha barn.

Så även om vi nu sorterar under utbildningsdepartementet, är vi fortfarande en del av familjepolitiken och ska nog så förbli.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 18 oktober 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Ett svar till “Förskolan är till för föräldrarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: