RSS

3 timmar träning varje dag för barn under 6 år

16 Okt

Som rörelseutbildad pedagog ser jag men stor skepsis på hur barns möjligheter att röra sig begränsas. Istället är det det där stillasittande pysslet och skapandet som premieras på dagis. Ingen skulle väl öppet påstå att barn inte behöver röra sig, men hur mycket bör de röra sig?

Nu läser jag att man på olika håll skaffar sig rekommendationer som säger att barn under 6 år bör ”träna” i 3 timmar varje dag. Det här läser jag om på LiveScience.

Det behöver inte vara en hel timme i taget, utan det kan också handla om vigorous physical activity for at least 15 minutes per hour. Här kan rekommendationerna skilja sig åt. Men sammanlagt blir det 3 timmar varje dag.

Anledningen till att man tagit fram de här rekommendationerna, verkar bero på en stigande andel barn med övervikt. Problemet är alltså antalet kilo.

Jag kan tycka att det är lite liknar de rön, som när det gäller vuxna, talar om att det har positivare effekt att aldrig sitta stilla längre perioder än att gå till gymmet tre gånger i veckan. Alltså: barn bör inte heller sitta stilla för länge.

Men har man jobbat med barn, om än bara kortvarigt, så inser man ju att barn inte gärna sitter still någon längre stund. Och vissa saker, t ex soffor, tycks framkalla rörelse. Så problemet är väl att vi vuxna i så fall hämmar barnens rörelselust.

Det är väl också så att det inte bara är kilona som påverkas. Även hos äldre har man påvisat positiva effekter på hjärnans funktioner av rörelse och motion. Tänk då hur betydelsefull den måste vara för en liten hjärna som är under tillväxt!

ta bort några stationer och stafflier, köp in rörelsematerial som stimulerar de kinestetiska och vestibulära sinnena, och se till att barnen får röra sig även inomhus! Ge rörelsen samma status som skapandet. Och se till att även flickorna är med på rörelsetåget.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 oktober 2012 i Jobbet, pedagogik, rörelse

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: