RSS

SIS norm för godkänd omsorg?

14 Okt

Mitt under alla nedskärningar under början av 90-talet inom skola, vård och omsorg — alltså den gemensamma välfärdssektorn — tog diskussionen om kvalitén fart. Politiker och andra aktörer är inte dumma, så de insåg att skulle man inte få opinionen emot sig för att man skar ner på resurserna, då måste man kunna skylta med en bra kvalitet.

Det här innebar att man införde diverse kontrollsystem. Man skulle kunna mäta kvalitén och på olika sätt kunna gör statistik av den. Nu blommade det upp en flora av administrativa uppgifter och det i ett läge där det blev allt färre personal som skulle utföra dem.

Jag kände redan då, alltså i mitten av 90-talet, att de så kallade kvalitetsindikatorer man ställde upp, inte alls mätte det viktiga inom barnomsorgen. Det var faktiskt en viss debatt kring det här, om ni kommer ihåg den. Och hela tiden hade jag en känsla av att man försökte härma produktionen av kablar och vägguttag. Så varför tog man inte steget fullt ut och skapade en norm?

Nu dyker tanken upp, fast inom äldrevården och som ett efterspel till Caremaskandalerna. Jag hittar det i en artikel i DN.

Regeringen har under året tagit till ett annorlunda grepp. Organisationen SIS, Swedish Standards Institute, sysslar främst med att standardisera kablar, vägguttag och annan elektronik. Organisationen ska nu, på uppdrag av regeringen, undersöka om det går att ta fram en kvalitetsstämpel på ”godkänd äldre­omsorg”.

– För alla tekniska prylar har vi standarder. På senare tid har de tittat inte bara på prylar utan även på tjänstesektorn. De tittar nu på om man kan ta fram standarder för äldreboenden och hemtjänst, säger regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm.

Kan du konkretisera?

– Om man jämför med elkontakter. Vad är minsta gemensamma nämnare för att det ska fungera?

Ja, vad är en minsta gemensamma nämnare? Det hänger på hur vi väljer att se på vad som är grunden för verksamheten. Ska vi bara mäta den fysiska omvårdnaden eller kan vi lyfta upp den mänskliga omsorgen som en viktig faktor? I mitten på 90-talet valde man att bortse från den senare till förmån för mer lättmätta objekt.

Det här lär nog dyka upp även inom barnomsorgen och alla andra områden inom den gemensamma välfärden. Tidsandan har mycket av att kontrollera i sig. Och den här gången gäller det att vi får tillbaka ett mänskligt perspektiv på både de som använder tjänster och oss som jobbar i den. Om vi överhuvudtaget ska låta det här bli en SIS norm.

För jag vet inte om mitt arbete med 1- och 2-åringar kan jämföras med produktionen av saker som elapparater. Det samma gäller min frus arbete med gamla och dementa. För hur skapar vi normer för mänsklig omsorg, där vi inte ser på dem vi har att ta hand om som ting? Om vi allt mer förtingligar människor, då närmar vi oss en farlig ny värld.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 14 oktober 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “SIS norm för godkänd omsorg?

 1. Thomas Borglin

  15 oktober 2012 at 09:13

  SIS sysslar överhuvudtaget inte med med att standardisera kablar, vägguttag och annan elektronik. Det gör (i Sverige) SEK Svensk elstandard, som är ansvarig för standardisering på elområdet, http://www.elstandard.se. SIS sysslar med standardisering på andra områden, tex service i boende för seniorer. DN är inte alltid korrekt informerad.

   
  • Maths

   15 oktober 2012 at 19:52

   Måste erkänna att jag inte hade de kunskaperna heller, tydligen.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: