RSS

Fönsterhanteraren Xmonad

07 Okt

Jag håller nu på att testa en fönsterhanterare som heter Xmonad i Ubuntu 12.04. Xmonad är bara en fönsterhanterare, inget annat, och den är helt klart minimalistisk. Inget extra krimskrams och lullull hämtat från Mac OS X. Det finns inte ens någon fönsterdekoration.

Det här är en kaklande (tilde) fönsterhanterare. Om man öppnar några program förstår man varför det kallas så. Alla nya fönster hamnar som på ett kakel. Xmonad arrangerar varje fönster bredvid varandra på ett sätt som gör att inget fönster hamnar i bakgrunden. Det skärmutrymme som finns fördelas på ett bestämt sätt så att alla fönster får plats.

Att installera Xmonad innebär inte att man tar bort något som redan finns. Istället läggs det till ytterligare två poster i alternativen för inloggningen. Det går även att köra Xmonad inifrån Unity, om man vill ha den tryggheten kvar. För det är en speciell upplevelse.

Det kan ta ett litet tag innan man fått in de mest grundläggande sätten att utföra det man vill, eftersom man i Xmonad gör saker på ett litet annorlunda sätt. Men sedan finns det flera fördelar.

Fördelar med det minimala

Lider man av musarm är det här helt klart ett alternativ. Det mesta byggs upp med tangentbordsgenvägar. Man kan använda gnagaren i grafiska program som Firefox, GIMP eller LibreOffice. Även i dessa program finns det genvägar att lära sig så man slipper lyfta fingrarna från tangentbordet. Men musen fungerar i många fall som man är van vid, så man behöver inte känna någon panik om man är musberoende.

Jag skulle säga att Xmonad är perfekt när man, som jag, har en bärbar dator. Inte minst när man har svårt att komma överens med styrplattan. Själv har jag den avstängd. Jag har allt mer gått över till att använda tangentbordsgenvägar, både i själva operativsystemet och i program jag använder ofta, och då blir steget inte så långt.

En annan aspekt som brukar lyftas fram, är att det är resurssnålt. Det gör att man på lite äldre dator kan göra vinster i prestandan.

Xmonad spelar relativt bra med Ubuntu och Unity. Som standard är det många finesser som man inte får,men det finns hack att komma runt det. Men hela den underliggande strukturen i Ubuntu finns ändå där. Man kan även öppna Programcentralen för att installera nya program.

Enkel installation

Att installera Xmonad är enkelt. OK, man kan behöva öppna ett terminalfönster och ange ett kommando, men det är ändå rakt på utan konstigheter.

Det är bara fyra paket man behöver och man skriver så här.

sudo apt-get install xmonad libghc-xmonad-dev \
libghc-xmonad-contrib-dev suckless-tools

Det tar en kort stund att ladda ner och för själva installationen klar. När den är klar avslutar man allt och loggar ut.

Valet vid inloggningen

För att kunna använda Xmonad måste man vid inloggningen ange att man vill använda just den. Som standard är det Unity man möts av och det alternativet finns kvar, men du måste göra ett aktivt val för att byta fönsterhanterare.

  1. Se till att ditt användarnamn är valt i inloggningsrutan.
  2. Klicka på den runda Ubuntuikonen upp till höger i rutan med ditt namn.
  3. I den lista du får upp väljer du xmonad.

    Det finns ett alternativ som heter GNOME-xmonad men i Ubuntu 12.04 är den trasig och går inte att använda.

  4. Ange ditt lösenord och tryck Retur för att logga in.
  5. Du välkomnas nu med en helt svart skärm. Du är faktiskt inloggad!

Det första mötet

Även jag blev helt överraskad över den helt svarta skärmen. Det syns ingenting. Och man undrar nu vad man ska göra. Det är nu man behöver en fusklapp för Xmonad för att komma vidare.

För att få något gjort kan man göra en av två saker.

  • Använda tangentbordsgenvägen Alt+Skift+Retur för att öppna ett terminalfönster. Kan man använda en terminal, kommer man sedan vidare.
  • Eller så trycker man Alt+p och börjar skriva namnet på det program man vill köra. Det dyker då upp en lista i övre delen av skärmen. Men fortsätt att skriva, t ex Firefox, till det är det namnet som är markerat. Tryck sedan Retur för att öppna det. Det underlättar alltså att veta vad programmen man vill använda heter.

För mig fungerade nätverket direkt, så jag kunde öppna Firefox och ta mig ut på internet. Det gjorde att jag kunde söka upplysningar om Xmonad under tiden jag undersökte det närmare.

För att stänga ett fönster, d v s ett program, trycker man Alt+Skift+c. Det är som att trycka på stängaknappen i en fönsterlist. Ser man verktygsraden i programmet, kan man i menyn Arkiv eller motsvarande hitta ett avstängningsalternativ.

Känner du panik eller klar med det du vill göra, trycker du Alt+Skift+q för att logga ut. Du kommer då till den vanliga inloggningsskärmen och kan stänga av datorn eller välja Ubuntu för att logga in igen.

Den helt svarta bakgrunden kan vara lite svår att komma åt, men om man använder sig av terminaler går det att byta färg. Eftersom det som standard är GNOME-terminal som öppnas finns dess menyer kvar. Om man går in under Redigera — Inställningar och sedan fliken Färger, kan man ta bort bocken för att att använda systemets färger. Då får man istället vitbakgrund och svart text.

Ha flera fönster öppna

Vanligen brukar jag ha mer än ett fönster öppet. När man då öppnar det andra fönstret märker man Xmonads speciella sätt att hantera fönster. De båda fönstren hamnar bredvid varandra och får lika stor plats.

Runt det aktiva fönstret kan man se en röd kantlinje. På det sättet kan man hålla koll på vilket fönster man samspelar med. Vill man byta fönster trycker man antingen Alt+j eller Alt+k. Alt+Tab går också bra. Vill man använda musen är det bara att föra pekaren över det fönster man vill göra aktivt.

Har man fler än två fönster öppna kommer man som standard att få ett fönster som tar upp den vänstra halvan av skärmen och alla andra ligger till höger. Den vänstra kallas för master eller huvudskärmen.

Men det går att arrangera om layouten genom att trycka Alt+mellanslag. Det finns tre olika att välja på. Två stycken kaklar medan den tredje lägger fönstren ovanpå varandra. Du växlar mellan dem som jag beskrev ovan.

Det här göra att jag t ex kan ha Firefox öppen och sträcka sig över hela den övre delen av skärmen, vilket underlättar när jag läser webbsidor.

Om man väljer att öppna ett grafisk program från terminalen, kommer det programmet att öppna ett nytt fönster. Eller snarare: Det programmet hamnar i master-fönstret och det andra hamnar vid sidan. Ett problem blir att man då inte har tillgång till den terminalen man utgick från. Man har ingen prompt där. Men om man avslutar programmet med ett &-tecken då kan man fortsätta att jobba i det fönstret.

Det finns flera arbetsytor

I Ubuntus Unity finns det fyra arbetsytor, vilket man inte märker till en börja med. I Xmonad finns det nio! Det här gör, att när det blir trångt så kan du flytta ett fönster till en annan arbetsyta. Det går alltså att ha Firefox eller LibreOffice i helskärm på en egen yta.

För att flytta ett redan öppet fönster till valfri yta, gör man det aktivt och trycker Alt+Skift+siffra. Fönstret flyttas. För att själva kunna se fönstret, trycker man Alt+siffra. Man kan ha olika layouter på olika ytork

Flytande fönster

Nu finns det ett sätt att låta ett fönster ta lite plats. Det är att göra det flytande. Och här måste man även använda musen. Tryck Alt+vänster musknapp+dra fönstret. Det här gör att man lyfter ut fönstret ur kakelväggen.och lägger det ovanpå. Man kan då flytta runt fönstret med musen. Vill man sedan infoga fönstret igen, trycker man Alt+t.

När man använder en del program, t ex GIMP, kan den här funktionen var bra att känna till. När jag skulle spara en skärmdump med just GIMP, så kom det upp fönster som ”flöt” under andra. Jag kunde då på det här sättet lyfta fram det fönstret och göra det jag skulle.

Det finns ett sätt att kunna ändra storlek på ett flytande fönster. Men det innebär att infoga ett tillägg som heter i konfigurationsfilen, vilket kräver en del meckande, så det är kanske inte det först man gör. Men det går.

Mer funktionellt än snyggt

När man öppnar ett program är det kanske inte bara fönsterdekorationen som gör upplevelsen av det annorlunda. Själva programmet ser också annorlunda ut. Gråare, lite som det var i Windodws 95. Xmonad hanterar inte alla de grafiska element som andra fönsterhanterare gör, t ex Unity. Utseendet blir alltså inte så ”snyggt”. Men är man mest intresserad av att få saker gjorde, är det förstås inget problem.

Det här beteende går inte att ändra. Så väljer man Xmonad är det för funktionen och för att utföra något, inte för att datorn ska se ut som en klon av Mac OS X. Det gäller att fokusera på det väsentliga.

En del program fungerar inte

En nackdel är att alla program inte samspelar så bra med Xmonad. Jag försökte öppna Shutter för att ta en skärmdump, men Shutter ville inte ta några dumpar.

Ytterligare en liten egenhet är att det inte fungerar att öppna filbläddraren Nautilus. Det jag fick upp när jag försökte, var skrivbordet med ikoner och allt, men inge filbläddrare.Därför kan det vara bra att installera ett alternativ.

En som fungerar är emelFM2. Det är ett grafisk program med många funktioner och man kan även öppna filer med det grafiska program som hör till. Ibland behöver man ange programmet manuellt, t ex firefox, libreoffice eller evince. Men överlag fungerar den bra med Xmonad.

Göra inställningar

Det går att göra en hel del inställningar i Xmonad, men det kräver att man sätter sig in i hur filen xmonad.hs fungerar. Jag har själv gjort ett par ändringar, men det är väl inte det första man ägnar sig åt — om man inte är riktigt nördig, förstås.

Jag tänker inte ta upp plats här med att beskriva hur man gör, men själv har jag t ex byt ut Alt-tangenten, som är en så kallad Modtangent, mot Win-tangent. Hur jag gjorde det får bli ett annat inlägg.

Man hittar också i paktet libghc-xmonad-contrib-dev många tillägga som på olika sätt kan föra livet med Xmonad lättare. Även det ligger utanför det här inlägget.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 oktober 2012 i Dator, Fönsterhanterare, xmonad

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: