RSS

Anonyma sänkte riksdagen och riksbanken

04 Okt

Under den senaste tiden har svenska webbplatser varit utsatta för överbelastningsattacker. Det är hackargruppen de Anonyma som utfört attackerna. Och igår skulle de även angripa Riksbanken. Idag skriver TechWorld, DN och SvD att de lyckades sänka, inte bara Riksbanken, utan också Riksdagens webbplats.

Men de flesta verkar ta det kallt. Men det kanske man kan göra i IT-världen, där sånt här händer hela tiden lite över allt.

Enligt Anders Hansson, som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns det inte mycket företag och myndigheter kan göra för att skydda sig mot överbelastningsattackerna:

– Om de som attackerar har bestämt sig för att hemsidan ska ner så går den ned. Utmaningen är att förkorta tiden som sidan är nere genom att filtrera och dämpa attacken. (SvD)

På TechWorld kostar man på sig att vara lite spydiga mot angriparna, genom att påpeka att de inte höll tiden.

Även om man inte höll tiden, attackerna startade redan strax före 21, så utökades attacken att inte bara omfatta Riksbanken utan också riksdagens och regeringens webbplatser. (TechWorld)

Jag tycker ändå att det här sätter fokus på farliga sidor av att samhället blir allt mer datoriserat. På något sätt kändes den värld jag växte upp i, på 60- och 70-talen, både snällare och säkrare.

Idag skulle man kunna slå ut stora delar av samhället genom att hacka några få datorer, infektera dem med trojaner eller helt enkelt sänka dem. Då kan det plötsligt uppstå farliga situationer. Skulle man ha lyckas med det här i min barndom, då handlade det om fullskaligt krig där viktig infrastruktur bombades sönder. Idag behövs inga bombplan.

Vad skulle hända om någon tog sig i i Forsmark? Skulle då någon på plats kunna avvärja en katastrof? Någon lyckades tydligen med att ta sig in i Irans anläggning för utvecklande av kärnkraftsteknik och stänga av apparater där, så varför inte ett kärnkraftverk i Sverige?

Likaså ger internet en känsla av att vi lever i en värld där bovar och banditer hotar oss hela tiden. Vi ska ha brandväggar, antivirusprogram och se till att inte bli lurade så vi får in trähästar på internetbanken och blir av med alla våra besparingar. Det känns rent medeltida.

Att bli matad med hur farligt och hårt samhället påstås vara, påverkar oss mentalt. Världen känns hårdare och brutalare på något sätt, vilket gör att vi anpassar oss efter den bilden och blir allt mer paranoida och slutna. Vi hamna långt från det relativt snälla samhälle som fanns när jag var liten, då vi jobbade för något gemensamt och var hyggliga människor med tillit till andra.

Men budskapet för dagen från de nu berörda myndigheterna är väl att det bara är att försöka resa sig så fort som möjligt efter att man blivit golvad. Det är väl bara att skaka av sig och se även den här effekten av globaliseringen och ökad internetanvändning.

Frågan är: hur kan vi bevara den öppenhet och tillgänglighet som vårt samhälle ändå har, trots alla hot, och ändå ha ett fungerande och tryggt samhälle?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 04 oktober 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: