RSS

Fotoredigering online hos Pixlr

03 Okt

Har du inget bra program att redigera dina bilder med? Det hade inte min fru heller. Hon använder en dator som är relativt ny och kör Windows 7. Vi har inte brytt oss om att köpa och installera något bildbehandlingsprogram. Men nu vill hon redigera bilder hon tagit med sin mobil och kunna lägga upp bilderna på nätet.

Jag läste i våras om olika alternativ till Photoshop och främst då Photoshop Elements. Där fanns t ex GIMP, som är gratis och mycket avancerad. GIMP finns också för Windows. Men där fanns också alternativ där man redigerar bilderna online. En av dessa var Pixlr.com.

Öppna webbläsaren och ange adressen pixlr.com. Här klickar du på Open Pixlr Editor. Och se: nu har du ett fotoredigeringsprogram i webbläsarfönstret.

Programmet kräver att du har flash installerat. För mig som använder NoScript krävs det att jag tillåter skript från pixlr.com, men jag behöver inte godkänna google-analytics, tack och lov.

Det här är de olika delarna i programfönstret.

 1. En vanlig menyrad med Arkiv, Redigera etc.
 2. En verktygslåda.
 3. Inställningar för de verktyg man väljer.
 4. Bildytan.
 5. Röra sig runt i bilden och zoom.
 6. Lager.
 7. Historik

Programmet innehåller förvånansvärt många funktioner för att manipulera bilder och skapa lager. Och det är dessutom översatt till svenska — om än inte fullständigt.

Många verktyg hittar du i verktygslådan (2), som påminner lite om den GIMP har. Men det finns mycket mer under menyerna (1) där du hittar t ex följande.

 • Bild: förutom att rotera bilden, även ändra storlek.
 • Justeringar: nivåer och kurvor, färgbalans, färg & mättnad, ljushet & kontrast.
 • Filter: förutom oskarp mask finns här flera roliga saker att göra med bilden.

Man kan både öppna och spara till olika platser, inte nödvändigtvis till den egna datorn. Har man ett konto på Pixlr kan man även nå Facebook. Hittar man en bild på nätet kan man bara ange dess adress för att kunna redigera den.

Spara kan man göra på platser som imm.io, Pixlr library, Facebook, Flickr och Picasa. För alla utom imm.io gäller att man måste ha ett konto för att kunna lägga upp bilder.

Jag har prövat att ta en bild direkt från min blogg och redigerat den hos Pixlr. Sedan har jag sparat den på imm.io, fått en kortlänk och kunnat dela bilden med andra. Bilden på imm.io tas bort efter en viss tid om ingen tittar på den.

Mer info om Pixlr hittar man på Pixlr FAQ.

Sidan har snabbt blivit populär hos min fru, som nu har redigerat flera bilder och lagt upp på Facebook och Deviantart. Hela arbetsprocessen från att fotografera och få in bilderna i datorn, över redigeringen på Pixlr till upplagda bilder går nu smidigt. Och hon har bara skummat på ytan när det gäller möjligheter att redigera sina bilder.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 03 oktober 2012 i Dator, Internet, Media

 

Etiketter: , , , ,

Ett svar till “Fotoredigering online hos Pixlr

 1. Eivor

  05 september 2013 at 21:11

  GIMP är ju onödigt omständigt Det man gör i 2-3 steg i annat program är ca 10 i Gimp. Pixlr och pixlr o matic (finns i samma program plus ett par till som finns i överkanten att välja på) och Photoscape är bra gratisalternativ.

  Vid köp kan jag rekommendera Paint Shop Pro, finns i ett antal varianter, lättanvändligt men med proffseffekt.
  Har haft Paint Shop Pro men med Windows 8 fungerar inte min variant. Däremot har jag som favoriter ett 30-tal gratisprogram alla lika bra beroende på vad man ska ha det till. Googla gratis fotoprogram och det kommer massor.

  Men önskar din fru lycka till med Pixlr, det hör till de absoult bästa för alla slags bilder. Mobil eller systemkamera. lika bra.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: