RSS

Stockholm satsar på vissa lärare

01 Okt

Årets avtalsrörelse är slut. Av alla stora ord blev det en fingertutt. Men nu lovar de styrande i Stockholm att man ska satsa på lärarna. Men bara vissa lärare.

Staden visar dock att vi redan nu skapar utrymme för det nya lönelyftet på 4,2 procent, som ju skall betalas retroaktivt från 1 april 2012, genom att utöka skolornas budget med 100 miljoner kronor. Detta möjliggörs av stadens starka finanser och tillväxt av skatteunderlaget.

De extra resurserna kommer att fördelas ut till de olika skolformerna: förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. De fristående skolorna får också del av denna satsning i enlighet med våra principer om lika villkor. Vår intention är att rektorer och förskolechefer nu aktivt använder pengarna till ökad lönespridning bland lärarna. De lärare som är särskilt skickliga i undervisningssituationen skall ha en större andel.

Löneskillnaderna bland lärarna minskar över tid. Det går inte att försvara när man förstår vikten av bra lärare och tror att lön är en viktig drivkraft för framtidens lärare. Vi tror på idén att skickliga lärare och pedagoger ska ha högre lön. I dagens skola finns det alldeles för få verktyg för rektorer som vill belöna de skickligaste lärarna.

Så innan du utbildar dig till förskollärare eller lärare, tänk efter: kommer du att tillhöra den där övre delen, de som är duktigast? Då kan du räkna med ett lönelyft. I alla fall relativt.

Eftersom stadens finanser ska gå ihop sig, så innebär det, tillsammans att man bara premierar de ”duktigaste”, att vi andra får stå tillbaka. Kanske kan vi inte räkna med några lönelyft alls. Eller hur tänker man i Stadshuset?

Och hur tänker Lärarförbundet här? Är man fortfarande för en individuell lönesättning? Att vissa ska få mer än andra. Alltså inte lika lön för lika arbete. Är det här en fråga vi bör lyfta?

Eller ska vi ta ”lönelyftet” för att få en bättre arbetsmiljö? En en slags löneväxling.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 01 oktober 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: