RSS

Känslotecken fyller 30 år

01 Okt

DN berättar idag om att smajlin har fyllt 30 år. De är ju ett sätta visa känslor på nätet. Det är så många nyanser som försvinner när man inte kan se människan man pratar med.

Det finns idag mängder med känslotecken. På Netlingo.com hittar man en lång lista med smajlis och emoticons. En del är mer allmänt vedertagna, medan andra är lite mer udda. Det finns dess utom ett västerländskt och ett österländskt sätt att skriva teckenkombinationerna. Ska man lära sig det ”känslospråket” så får man plugga hårt, åtminstone om man är födde före 1983.

När man själv anger teckenkombinationen är det en sak. Då är det upp till mottagaren om denne förstår den. Men vi har också istället har bilder, ansiktsikoner, då blir läget ett annat. Det känns liksom tydligare på något sätt.

Men alla känslotecken återges inte som bilder överallt. En lista på vilka smajlisar man kan använda här på WordPress hittar man på en supportsida och på sidan för hur man använder smajlis. Intressant att man kan skriva en del på tre olika sätt.

Smiliesar på WordPress
Ikon Utan näsa Med näsa Full text
🙂 :) :–) :smile:
😀 :D :–D :grin:
😦 :( :–( :sad:
😮 : o :–o :eek:
😯 8O 8–O :shock:
😕 :? :–? :???:
😡 :x :–x :mad:
😛 :P :–P : razz:
😐 :| :–| :neutral:
😉 ;) ;–) :wink:
😆 :lol:
😳 :oops:
😥 :cry:
👿 :evil:
😈 :twisted:
🙄 :roll:
:!:
:?:
:arrow:
:mrgreen: :mrgreen:

Men är man inte så beroende av att få fram en ikon, så går det fortfarande att använda skrivtecken. Och här har vi som använder Ubuntu och teckenkodningen UTF-8 en fördel: vi har nämligen några smajlisar direkt i teckenkodningen. 😃 😎

Med den rätta tangentbordsmagin kan jag alltså prestera en smajli i vilken text som helst på min Ubuntu. 😎 😸 . Men också här på bloggen eller i kommentarer hos andra. Hur man gör har jag beskrivit tidigare. Smajlisarna går, för den intresserade, från 1F601 till 1F640 i teckentabellen.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 01 oktober 2012 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: