RSS

Kampanj mot skakvåld

30 Sep

Att skaka och ruska barn är förhoppningsvis inget vi gör inom barnomsorgen, men många desperata föräldrar gör det. De flesta av oss kan nog förstå hur frustrerande det kan vara att ha små barn och ibland gör man dumma saker i sådana lägen. En av de saker man inte ska göra, trots att man som vuxen själv är i affekt, är att skaka och ruska barnet.

Inom vården upplever man det här som ett stort problem, skriver man idag om i Svenska Dagbladet. Och jag bidrar gärna till en kampanjen som förklarar hur fruktansvärt allvarligt en barn kan bli skadat när det blir skakat så att dess huvud slänger hit och dit.

Varje år beräknas enbart Astrid Lindgrens barnsjukhus få in 10–12 spädbarn för vård på grund av skakvåld, efter att föräldrar i desperation över skrikande bebisar tar till besinningslösa ”vyschningar”.

Den skada som uppstår har till och med fått ett namn: shaken baby syndrome. Så här beskrivs skakningarna i SvD.

I internationell forskning beskrivs skakvåld mot småbarn som en kortvarig och impulsiv våldshandling. Förövaren fattar det lilla barnet med sina händer runt bröstkorgen, eller runt armarna, och skakar det våldsamt fram och tillbaka.

Fem till tio sekunder räcker för skador. Skakningarna är då så kraftiga att barnets huvud far okontrollerat fram och tillbaka i så våldsam takt att blodkärl brister.

Att man som förälder känner sig pressad och desperat, kan nog alla vittna om. Frågan är bara hur man hanterar sin egna starka känslor.

Barnsjuksköterskan Anna Herngren konstaterar att andra- och tredjebarnsföräldrarna är mer öppna än förstabarnsföräldrarna med att alla föräldrar faktiskt kan hamna i en situation där de känner desperation. Tipset är att i värsta fall lägga ner bebisen i spjälsängen och avlägsna sig, säger Anna Herngren:

–Ring en släkting eller knacka på hos grannen.

Skaka aldrig ett barn!

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 september 2012 i Diverse

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: